Трябва ли да се плаща за всяко получено обаждане по мобилен телефон?

441
Трябва ли да се плаща за всяко получено обаждане по мобилен телефон?

Европейската комисия обсъжда икономически модел, при който и получателят на обаждане от мобилен телефон ще бъде таксуван, пише в. "Франс соар". Според европейския комисар, отговарящ за информационното общество и медиите, такава практика съществува в САЩ и някои азиатски страни."Ако операторите мислят, че това е привлекателно за техните клиенти, ние няма да протестираме срещу таксуването на получателите на обаждане. Същевременно няма да упражняваме и натиск в тази посока", казват от Комисията.

Ако приемем, че в случая е валиден изразът "Който не казва нищо против - одобрява", трябва ли да се приеме, че Европейската комисия дава на операторите картбланш своеволно да таксуват клиентите си?

Неприложим икономически модел

Да приемем, че един мобилен телефон, обслужван от оператора Х, получи обаждане от оператора У, тогава първият трябва да поиска от втория такса за обаждането. Практиката е подобна на това, което европейците познават като roaming и чиито цени силно варират в различните страни. Цената на roaming-а в Кипър например е 2.06 евро, докато в България- 19.86 евро. Сумата е насочена към покриване на цената на използването на мрежа на друг оператор и е включена в крайната сметка на потребителя.

Как обаче би трябвало да реагират потребителите, ако тази практика на различни тарифи се установи в собствената им страна? Това вероятно ще е първата слабост на системата.

Еврокомисарят за информационното общество (телекомуникациите) и медиите Вивиан Рединг, която прие идеята много ентусиазирано, трябва да започне консултации до края на юни за хармонизиране на начина на изчисляване на сметките, като и таксите при връзка между мобилен и фиксиран телефон.

Това ще е една от най-големите придобивки за привържениците на GSM- комуникациите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...