Цената на газа в Европа пада

679
Цената на газа в Европа пада

© pexels.com

Цените на едро на газа на борсите в Нидерландия и Великобритания днес паднаха до най-ниското си ниво от юни и юли, предаде Ройтерс. За спада принос имат данните, че газохранилищата на континента са пълни, а доставките от Норвегия и до терминалите за втечнен газ растат, съобщи БТА.

На нидерландската борса цената "ден напред" падна със 7 евро до 85 евро за мегаватчаст. Британският еквивалент загуби 47,50 пенса до 82,50 пенса за термична единица. И на двете борси цената е най-ниската от юни насам.

В Нидерландия договорите за месец напред паднаха със 7 евро до 158 евро за мегаватчас, най-ниската цена от средата на юли. Британските договори за ноември загубиха 24,25 пенса до 270 пенса за термична единица.

Газохранилищата в Европа са пълни почти на 90 процента, което свали цените със 72 на сто спрямо пика през август, по данни на "Рефинитив".

Намалялото търсене на газ, съчетано с повишени доставки от Норвегия и до терминалите за втечнен газ, е успяло да компенсира загубата на 57 милиарда куб. м руски газ, посочва Георг Цахман от мозъчния тръст "Брьогел".

Междувременно Комисията за регулиране на енергетиката (CRE) обяви днес, че френските газохранилища са изцяло запълнени преди началото на зимния сезон. Тя призова  все пак за "мащабно колективно усилие, целящо да се намали потреблението на газ", предаде Франс прес.

"Кампанията за запълване на хранилищата за зимата на 2022/2023 г. завърши с над 99 на сто запълняемост", се посочва в комюнике на регулатора. Така Франция се превърна в третата европейска страна след Белгия и Португалия, която запълни на максимум капацитета си за съхранение на природен газ.

Със 130 тераватчаса тези резерви са достигнали по-високо от средното за последните години равнища или около 2/3 от зимното потребление на малките и средни предприятия и частни лица във Франция, подчертава комисията. 

КЕВР утвърди с близо 34% по-ниска цена на природния газ за октомвриУтвърдената от регулатора цена е малко по-ниска от последната заявка на


Регулаторът предупреди, че са възможни ситуации на напрежение в зависимост от начина, по който ще протече зимата и подчерта, че е "крайно необходимо компаниите, администрацията, общностите  и физическите лица да положат мащабно колективно усилие, целящо да се намали потреблението на електроенергия".

Тази визия се споделя и от двете компании, които са натоварени с хранилищата за газови запаси – "Сторенджи" (Storengy), филиал на "Анжи" (Engie) и "Теруга" (Teruga), обявиха те в съвместно комюнике.

"Тези нива на запълняемост на хранилищата потвърждават надеждността на френската газова система и инфраструктура", изрази задоволство главният изпълнителен директор на "Теруга" Доминик Мокли, чиято компания съхранява една четвърт от газа във Франция, най-вече в хранилища, разположени в югозападната част на страната. 

Останалите три  четвърти са разпределени в 14 хранилища, разпръснати по територията на цялата страна и управлявани от "Сторенджи" в естествени подземни обекти като водоносни хоризонти.

Така планът на правителството за запълване на капацитета на хранилищата с природен газ до ноември е постигнат, като износът на руски газ за Франция е напълно преустановен от 1 септември.

Финално: ЕС извънредно ограничава потреблението на газ с 15%

Кабинетът ще представи утре (6 октомври) своя "план за умерено енергийно потребление", което цели да мобилизира всички сектори на икономическия и социалния живот, за да се намали с 10 на сто потреблението на електроенергия във Франция за две години и да се помогне на страната да посрещне напрегнатата зима, която се очаква.

Освен Франция Белгия, Португалия и Полша също почти са запълнили резервите си до над 98 на сто, според базата данни на "Газ инфрастръкчър Юръп" (Gas Infrastructure Europe).

Страните от ЕС са запълнили средно капацитета на хранилищата си на 89 на сто  в подготовка за безпрецедентна зима без руски газ.

Хранилищата в Латвия са с най-ниска запълняемост от едва 52,75 на сто.

Българският бизнес

Всичко по темата Газовата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg