Цената на петрола губи четири и половина долара от стойността си вчера

503
Цената на петрола губи четири и половина долара от стойността си вчера

Фючърсите на суровия петрол отбелязаха значително понижение вчера по време на щатската си търговия, след като достигнаха нова рекордна стойност при ниво от близо 112 долара за барел по-рано през деня.

В крайна сметка ценната суровина приключи търговията си на щатските пазари с понижение от 4.53 долара, до ниво от 105.68 долара за барел с доставка през април. Леко повишение от 53 цента регистрира ценната суровина по време на търговията си на азиатските пазари.

Поевтиняването на петрола стана реалност след повишените притеснения на инвеститорите за проблеми на щатската икономика. В неделя щатската инвестиционна банка JPMorgan се съгласи да закупи изпадналата в затруднение Bear Stearns за сумата от 236.2 млн. долара, или 2 долара на акция.

Сделката посочи изключителната сила на кризата, обхванала щатските ипотечни пазари, която се предопределя от кризата на американските пазари на недвижими имоти.

Притесненията, че най-голямата световна икономика може да изпадне в рецесия се отразиха сериозно при цените на суровините, които обикновено са силно засегнати в периоди на кризи, когато потреблението им се понижава значително.

Прибирането на печалби от страна на големи институционални инвеститори се сочи като друга причина за рязкото поевтиняване при цената на петрола.

Намаляването на лихвите от страна на Фед през последните месеци бе сред основните причини за повишението при цената на петрола и другите суровини до нови рекордни стойности.

Силното търсене на петрол се предопределяше и от стремежа на инвеститорите да се застраховат срещу високото ниво на инфлацията, както и спрямо поевтиняването на долара.

Цената на отоплителното гориво регистрира ръст от 1.26 цента, до ниво от 3.081 долара за галон, докато тази на бензина поскъпна с 1.23 цента, до 2.5165 долара за галон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg