Цената на петрола регистрира най-големия се дневен скок вчера

422
Цената на петрола за кратко регистрира повишение от повече от 25 долара за барел вчера, преди да постави рекорд за най-голямо еднодневно покачване. Ръстът се дължи на спасителния план на правителството на САЩ на стойност 700 млрд. долара, който вчера обезцени долара и накара инвеститорите да купуват безопасни активи. Изтичащият контракт допълнително вдигна цената на черното злато.

Цената на суровия петрол със срок на доставка през октомври скочи с 25.45 долара, до 130 долара за барел на Нюйоркската търговска борса вчера, преди да затвори на ниво от 120.92 долара за барел, което представляваше дневен ръст от 16.37 долара. Контрактът също така изтече в края на деня, което допринесе за волатилността.

Предишното най-голямо еднодневно покачване в цената на черното злато беше регистрирано на 6 юни и възлизаше на 10.75 долара. Електронната търговия на Nymex дори беше спряна временно, след като ръстът надхвърли 10 долара.

Цената на суровия петрол със срок на доставка през ноември нарасна с 6.62%, до 109.37 долара за барел.

Големият скок в цената накара Комисията по търговията със стокови фючърси (Commodity Futures Trading Commission) да започне разследване дали налице не е някакъв вид нелегална манипулация.

Цената на златото вчера скочи с 44.30 долара, до 909 долара за тройунция.

Цената на петрола е нараснала с около 30 долара в последните четири сесии, временно прекратявайки двумесечния спад до под 100 долара за барел.

Все още обаче има неяснота относно влиянието на спасителния план на правителството над търсенето на петрол. Покачването на цената на черното злато почти до 150 долара за барел през юли и слабата икономика принудиха американците да намалят шофирането, докато компаниите ограничиха дейността си.

Като се имат предвид мрачните икономически перспективи, някои анализатори поставят под въпрос по-нататъшното покачване на цената на петрола.

От Федералния резерв обявиха в неделя, че са одобрили молба на инвестиционните банки Goldman Sachs и Morgan Stanley да променят статута си, превръщайки се в банкови холдингови компании.

В Лондон цената на суровия петрол от сорта Брент със срок на доставка през ноември нарасна с 6.43 долара, за да се установи на ниво от 106.04 долара за барел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...