Цената на въглеродните квоти се повиши до 10-годишен връх

2808
Цената на въглеродните квоти се повиши до 10-годишен връх

Европейските компании, които добиват въглища, и останалите енергоемки инустрии са изправени пред ново предизввикателство - повишаващите се цени на квотите за въглеродни емисии, пише Bloomberg. 

В четвъртък тази седмица въглеродните фючърси, които се търгуват на европейската платформа за търговия с емисии, достигнаха най-високото си ниво за последното десетилетие, преминавайки психологическата бариера от 20 евро за тон. Само преди година цената им бе под 5 долара, което представлява близо петкратно повишение.

Пазарът на въглеродни квоти е един от инструментите, които Европейският съюз разработи с цел намаляване на вредните емисии в атмосферата. Идеята е компаниите и държавите, които емитират повече въглероден диоксид, да плащат за това, купувайки излишните квоти на "по-зелените" индустрии.

На теория високата цена на въгрлеродните квоти би трябвало да стимулира използването на по-чисти горива, като природния газ за сметка на въглищата, и да накара компаниите да инвестират повече в своята енергийна ефективност.


През последната година възходящото движение в цената на емисиите доведе до поскъпване на електричеството във Великобритания, Германия и Италия, тъй като енергийните компании са едни от най-големите купувачи на квоти. Някои от тях обаче може да спечелят от поскъпването, пише Bloomberg.

Типичен пример е германският енергиен гигант RWE, който е най-големият производител на електричество в страната. Компанията е закупила всичките си необходими квоти до 2020 г., което означава, че тазгодишното поскъпване на емисиите няма да се отрази на стратегическите й планове, освен ако цените не се задържат на тези нива в следващите няколко години.

Потребителите на енергия обаче се очертават като най-големите губещи. Поскъпването на квотите тласка цената на електричеството нагоре, а затягането на екологичните стандарти оказва сериозен натиск върху енергоемките инустрии.

Германската индустриална федерация вече сподели, че енергийната политика на страната и мерките за противодействие на климатичните промени могат да доведат до сериозни загуби за бизнеса. Още повече, че на конкуренцията, в лицето на американските, канадските и руските компании, не й се налага да се съобразява с цените на въглеродните квоти.  

Като цяло поскъпването на квотите стимулира използването на "по-чисти" горива в индустрията, което означава, че компаниите ще започнат да потребяват повече природен газ, който е с почти нулеви емисии на CO2.

Но този преход се усложнява от факта, че и цените на "синьото гориво" също вървят нагоре. От началото на годината природният газ поскъпна с над 16% на борсата в Лондон.

В държави, като Великобритания, Италия, Испания, Холандия и Франция, природният газ завзема все по-сериозен пазарен дял, тъй като въглищните централи стават все по-неконкурентоспособни.

Производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници също могат да спечелят от тази промяна, защото тя им предоставя възможност да се конкурират на пазарен принцип с останалите енергоизточници, без да зависят от държавните субсидии.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Анонимен
# 0
15:01 | 9 January 2019
Сега какво става???
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg