Цените на хранителните продукти продължават да растат.

През октомври тази година те отчитат нов 10-годишен връх, показват данните на Организацията за прехрана и земеделие към ООН.

Индексът на храните, изчисляван от организацията, се повишава с 3% на месечна база и достига най-високото си ниво от юли 2011 г. насам.

Поскъпването на хранителните продукти се отразява най-тежко на хората с ниски доходи в бедните държави, тъй като при тях основната част от семейния бюджет се отделя именно за това перо.

Причините за високите цени през последната година бяха няколко, но основните са свързани с проблемите по веригите за доставка, предизвикани от COVID-19. Неблагоприятните метеорологични условия в някои от водещите земеделски износители и увеличаването на цените на енергията също допринесоха за поскъпването на храните.

Сред продуктите, които поскъпват най-силно през октомври, е растителната мазнина. При тях ръстът е с 9.6% на месечна база.

Цените на зърнените храни също се увеличават значително - средно с 3.2 на сто спрямо предходния месец и с 22.4% спрямо октомври 2020 г.

Пшеницата, например, поскъпва за четвърти пореден месец и вече е на най-високите си нива от ноември 2012 г. насам. Спрямо същия месец на миналата година поскъпването е с 40 на сто. Слабата реколта в някои от водещите производители, включително САЩ, Канада и Русия, също се отрази на пазара.

Млечните продукти пък поскъпват за втори пореден месец на фна на засиленото търсене от страна на купувачите, които искат да попълнят своите запаси, отбелязват от Организацията за прехрана и земеделие.

Цената на месото е една от малкото, които се понижават в световен мащаб, и то за трети пореден месец. Спрямо предходния месец спадът е с 0.7%, като най-осезаем е при свинското. Намаляващите покупки от страна на Китай играят основна роля за това.

Захарта също поевтинява през октомври с 1.8%, което е първото ѝ понижение след шест поредни месечни поскъпвания.