Цените на храните по света са достигнали нов рекорд през март

711
Цените на храните по света са достигнали нов рекорд през март

© Pixabay

Цените на хранителните стоки са достигнали най-високото си ниво в историята, показват данните на  Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO). Тя започва да води редовна статистика през 1990 г., като стойността на индекса на цените на храните в момента е на най-високото си ниво оттогава насам.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар. Той нараства с 12.6% спрямо предишния рекорд, достигнат  месец по-рано, и с цели 33,6% спрямо март 2021 година, достигайки ниво от 159.3 пункта.

Според FAO основните причини за рязкото поскъпване на храните са свързани с войната в Украйна, както и с високите разходи за енергия.


Украйна и Русия са ключови износители на зърнени храни и слънчогледово масло, като на Русия се падат около 30% от световния износ на пшеница и царевица, докато Украйна генерира около 20%. Войната доведе до внезапно спиране на доставките от Украйна и Русия.

Въпреки че Русия продължава да продава пшеница, санкциите срещу нея усложниха международните плащания, което доведе до несигурност в доставките.

Организацията по прехраната към ООН отбелязва, че с оглед на войната в Украйна се очаква световната търговия със зърнени култури през настоящата пазарна година да намалее спрямо миналата година до под 470 млн. тона.

Как войната в Украйна промени световната търговия със зърно?Преди атаката на Русия украинската царевица щеше да стигне с влакове до черноморските пристанища, като Одеса и Николаев, откъдето щеше да бъде натоварена на кораби, пътуващи за Азия и Европа


"Очакванията сочат, че Европейският съюз и Индия ще увеличат износа на пшеница, докато Аржентина, Индия и САЩ ще доставят повече царевица, частично компенсирайки загубата на износ от Черноморския регион“, посочват експертите на FAO в ежемесечния си доклад.

Покачването на цените идва, след като глобалната инфлация вече беше започнала да се повишава поради по-слабата миналогодишна реколта заради лошото време и в резултат на бързото възстановяване на търсенето след пандемията от COVID-19.

Поскъпването на храните ще засегне най-силно бедните държави, много от които вече се борят с негативното въздействие на кризата, предизвикана от пандемията. Много страни в Близкия изток и Северна Африка разчитат както на Украйна, така и на Русия за доставките на зърнени култури и растителни масла.

Според FAO близо 50 държави зависят от Русия и Украйна за поне 30% от нуждите си от внос на пшеница.

"Продължаващият конфликт в Украйна засилва опасенията относно въздействието върху продоволствената сигурност в световен мащаб. Свидетели сме на покачване на цените на храните навсякъде, тъй като негативните ефекти от намаляването на износа от Русия и Украйна започват да се засилват", коментира заместник-генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие към ООН Бет Бечдол.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg