Цените на щатските държавните ценни книжа падат след спасяването на AIG

585
Цените на държавните ценни книжа на САЩ паднаха, след като спасяването на American International Group Inc (AIG) породи опасения, че правителството ще трябва да издаде още дълг, за да подкрепи финансовите пазари, пише Bloomberg.

Цената на щатските държавните ценни книжа падна за втори пореден ден, след като европейските акции се оскъпиха, а третата най-голяма британска банка Barclays Plc се съгласи да придобие подразделението за инвестиционно банкиране на Lehman Brothersa в Северна Америка, което от своя страна намали търсенето за по-безопасни активи. Федералният резерв вчера остави основната си лихва непроменена на 2%, пренебрегвайки призивите на някои инвеститори за намаляване на лихвените проценти.

Доходността на две-годишните държавни облигации нарасна със 7 базисни пункта до 1.86 в 10:50 лондонско време, показват данни на BGCantor Market Data.

Доходността на десетгодишните държавни облигации е нараснала с 4 базисни пункта, до 3.47%.

Европейските акции отчетоха ръст за първи път от три дни, след като спасяването на AIG оскъпи акциите на застрахователите, а по-високите цени на суровините вдигнаха цените на книжата на енергийните и минните компании.

Централните банки по света са инжектирали повече от 210 млрд. долара във финансовата система тази седмица. ФЕД предложи заем от 85 млрд. долара на AIG, най-големият застраховател в САЩ по активи, в замяна на контрол над компанията.

Доходността на тримесечните облигации възлиза на 0.71%, което е близо до най-ниското й ниво от март насам. Банките вдигнаха лихвените проценти за краткосрочни заеми вчера като цената на овърнайт заемите в долари нарасна повече от двойно, поради опасенията, че AIG ще последва Lehman.

Разликата между това, което правителството и банките плащат, за да вземат тримесечни заеми в долари, така нареченият TED спред, възлиза на 2.12 процентни пункта, в сравнение с 2.19 процентни пункта вчера, което беше и най-високото ниво достигнато тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg