Централната банка на Китай повиши лихвите в страната в борбата си срещу инфлацията

759
Централната банка на Китай повиши лихвите в страната в борбата си срещу инфлацията

Централната банка на Китай оповести днес повишение на краткосрочните си лихви с 0.27 процентни пункта в усилията си да охлади икономиката на страната, посочиха публикувани на сайта данни на банката.

Повишението на лихвите по кредитите и депозитите в страната ще влезе в сила от утре, става ясно още от публикуваната информация.

Увеличените лихви ще доведат до лихви по кредити в размер на 6.39% на годишна база и до 2.79% по депозитите.

Действието на централната банка по повишението на лихвите бе четвъртото за последната една години и е резултат от усилията на банката да охладят "нагорещената" икономика на страната след бурния й ръст през последните години.

Притесненията са, че растящата кредитна активност на банките в страната ще доведат до значителна инфлация, което би застрашило положителното й развитие.

През февруари отчетената в бързоразвиващата се китайска икономика инфлация възлезе на 2.7% на годишна база, в сравнение с 2.2% месец по-рано.

В същото време паричното предлагане в страната нарасна с 17.8% през изминалия февруари, което бе и най-големия му ръст от шест месеца насам.

За периода януари-февруари инвестициите в страната регистрираха повишение от 23.4% на годишна база, докато разходите за придобиването на недвижими имоти са се повишили с 24.3%, алармираха от националното статистическо бюро на страната.

В понеделник правителството на страната обяви ръст на търговския излишък на Китай с 32.9% на годишна база до 23.7 млрд. долара, което бе втория по големина регистриран търговски излишък на Китай.

Рекордният търговски излишък води до значително повишение на разполагаемите средства в страната, което увеличава инфлационния натиск.

Индустриалното производство на Китай се повиши с 18.5% през първите два месеца на годината, след като отбеляза ръст от едва 14.7% през декември.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg