Централната банка на Швейцария поглежда към криптовалутите

611
Централната банка на Швейцария поглежда към криптовалутите

© Pixabay

Швейцарската централна банка работи с фондовата борса на страната, изследвайки възможностите за евентуална употреба на виртуални валути в търговията.

В изявление до медиите швейцарският борсов оператор SIX Group посочва, че си партнира с Швейцарската национална банка за концепцията, която да „проучи как дигиталните пари на централни банки могат да бъдат използвани при сетълмента на токенизирани активи между участници на пазара”, предава CNBC.

Плановете могат да включват свързване на швейцарския механизъм за клиринг с дигитална борса или издаване на електронна версия на швецайрския франк от централната банка на страната.


Проучването ще се реализира от хъб, създаден от централната банка в партньорство с Банката за международни разплащания, често наричана централна банка на централните банки по света.

Токенизация

SIX Group има опит с блокчейн технологията, тъй като е работила по дигитална борса на този принцип, където се осъществяват трансакции с дигитални активи.

Голям фокус на оператора е „токенизацията” на традиционни активи, като акции и облигации, превръщайки ги по този начин в дигитални активи. Според компанията това ще намали времето, необходимо за приключване на сделка, от няколко дни до няколко секунди.

Томас Зееб, директор Ценни книжа и борси в SIX, посочва, че наблюдава покачващ се интерес към токенизацията на нишови инвестиции, като колекциите от произведения на изкуството. 

„Някои от азиатските пазари държат на токенизирането на неща, които са свързани със страстта”, казва той в интервю от миналия месец.

„Можете да токенизирате част от колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, като по този начин я финансирате и се закачите към гала събитията, провеждащи се два пъти в годината”, казва Зееб, добавяйки, че подобни инвестиции на база емоция е нещо, което привлича все повече интерес.

Къде се намира крипто долината на Европа?Цуг се превърна в глобален хъб за криптовалутите и блокчейн технологията

Новината за намеренията на Швейцарската национална банка идва на фона на плановете на Facebook да пусне криптовалута, която да служи за трансфер на стойност.

Асоциацията, която трябва да контролира валутата, е основана именно в Швейцария.

Някои централни банки по света оглеждат възможността за създаване на собствени виртуални валути, като централната банка на Китай наскоро посочи, че е близо до издаването на собствена дигитална валута.

Междувременно, гуверньорът на Bank of England Марк Карни предложи дигитална алтернатива на щатския долар да стане световна резервна валута.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg