Централните банки ще продължат със стимулите и през 2020 година

404
Централните банки ще продължат със стимулите и през 2020 година

© Pixabay

Водещите централни банки ще продължат да наливат пари във финансовата система и догодина, макар и с по-бавни темпове, отколкото през 2019 година. Комбинираното балансово число на Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка и Японската централна банка е на път да отчете най-силното си повишение от 2017 година насам, на фона на опитите на финансовите регулатори да стимулират икономиките и да повишат ликвидността на облигационните пазари, показва анализ на Bloomberg.

Пикът на облигационните покупки от страна на централните банкери по всяка вероятност ще достигне своя връх в края на тази и началото на следващата година, като през лятото и есента на 2020 година ще се забави. Въпреки това тенденцията е обратна на тази, която се наблюдаваше в началото на 2019 година, когато централните банки бяха започнали да свиват балансите си.

Изчисленията на Bloomberg показват, че общото балансово число на водещите централни банки бележи средномесечен ръст от над 100 милиарда долара през изминалата година. Прогнозите сочат, че до средата на 2020 година темповете на увеличение ще се забавят до около 50 милиарда месечно.


Инвеститорите изглежда са доволни от финансовите "инжекции" от страна на централните банки. Широкият бенчмарк MSCI World Index добави 21% към стойността си от началото на годината.

Но все още не е ясно дали количествените улеснения и "напомпването" на балансите ще постигне целта си и ще засили глобалното търсене, особено на фона на рисковете, генерирани от търговския конфликт между САЩ и Китай. Засега икономическият растеж на повечето места по света си остава скромен.

Ликвидността на паричните пазари е значителна, но въпреки това компаниите не са склонни да се впускат в големи инвестиционни проекти, пише още изданието.

Централните банкери си поставят за цел да продължат със стимулите, докато инфлацията не достигне целевото ниво от 2%. Това важи и за САЩ, и за еврозоната, и за Япония. Но засега тя остава далеч от тези нива, което означава че изкупуването на облигации от страна на финансовите институции едва ли ще приключи скоро.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg