Twitter днес навършва пет години

1529
Twitter днес навършва пет години

На днешния ден преди пет години съоснователят на Twitter Джак Дорси пуска първото съобщение на сайта. Нещото, което започва като експеримент в "микроблогването" (не повече от 140 знака, ако обичате), се превърна в културен феномен, пише CNNMoney.

Twitter в момента има 200 милиона потребители, в това число светила в сферата на технологиите, знаменитости и президента на САЩ. Сайтът започна бавно. През 2007 г. в Twitter е имало само по 5 000 съобщения дневно. През 2009 г. обаче нещата се обръщат и сайтът се превръща в информационен канал за основни новинарски събития.

Популярната сега снимка на пътниците, наредени върху крилата на самолета, който Чесли Съленбергер приземява в река Хъдзън се появява първо в Twitter Шест месеца по-късно по време на погребението на Майкъл Джексън потребителите на Twitter изстрелват по 456 съобщения в секунда, което е рекорд за сайта по това време. Сега тези данни изглеждат доста остарели. Twitter в момента отчита по около 140 млн. съобщения дневно, или по над 1 600 съобщения на секунда.


Най-драматичните моменти в историята на сайта са по време на политически бунтове в различни държави. В Молдова, Иран, Тунис и Египет протестиращите превръщат сайта в комуникационен център, използвайки го, за да съгласуват плановете си и да разпространяват посланията си. От Държавния департамент на САЩ признаха нарастващата роля на Twitter в държавничеството в световен план, когато по време на протестите около изборите в Иран помолиха от компанията да отложат планирано спиране за поддръжка и да продължат да поддържат мрежата си в работещо състояние.

Значителното разрастване си има и недостатъци. Китът, често появяващ се на сайта, когато Twitter има проблеми с поддръжката заради нарастването на потребителите, добива голяма популярност.

Компанията премина и през два периода на промени в ръководството й. Първата бе през 2008 г, когато съоснователят Ивън Уилямс поема от Дорси поста главен изпълнителен директор; втората е преди пет месеца, когато главният оперативен директор на Twitter Дик Костоло заема най-висшата позиция.

Той има доста сериозна задача. Да превърне Twitter в печеливш бизнес. Сайтът в момента има 400 служители и е набрал 360 млн. долара от инвеститори, но приходите, които генерира са много малки.

Ако иска да оцелее още пет години, сайтът ще трябва да превърне съобщенията в печалби. Търсачки като Google и Bing плащат за достъп до данните по отношение на пусканите съобщения в Twitter в реално време; рекламите са друг потенциален източник на приходи. Работата на Костоло е да намери достатъчно източници на печалба, които да оправдаят пазарната оценка от 4 млрд. долара на компанията.

Пионерите в развитието на Twitter продължават напред. Джак Дорси в момента работи по изграждането на платформа за мобилни плащания в новата си компания Square. След като оглави големия редизайн на сайта през миналата година Ивън Уилямс си взема продължителна почивка от ежедневната работа по сайта.

Дорси обаче казва, че каквото и да се случи с Twitter, микроблогът вече има собствена история и е променил начина, по който хората общуват онлайн.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg