У дома със Закърбърг и Джарвис-личния асистент на семейството му

11049
У дома със Закърбърг и Джарвис-личния асистент на семейството му

Когато нови инженери се присъединяват към Facebook, те прекарват първите си шест седмици в Bootcamp - интензивна програма, която цели да им помогне да се запознаят с масивната база от кодове на компанията и непрекъснато развиващия се набор от инструменти за програмиране на тяхно разположение, пише сайтът fastcompany.com. 

 

Марк Закърбърг, който е първият инженер на Facebook, е допринесъл най-много за кодовете в началните години на съществуване на социалната мрежа. Но 32-годишният изпълнителен директор на компанията никога не е преминавал през програмата Bootcamp, която започва през 2006 г. - две години след създаването на социалната мрежа в стаята му в Харвард.

През януари Закърбърг обяви, че планира да създаде система за изкуствен интелект, която да управлява дома му, използвайки инструменти на Facebook - поредното предизвикателство за лично израстване, което си поставя всяка година.

Проектът го принудил също така да си припомни инструментите и процесите за програмиране на компанията.
В последната година Закърбърг прекарал между 100 и 150 часа в работа по проекта.

Макар че носи името на персоналния асистент Джарвис на Тони Старк от поредицата „Железният човек“, той повече прилича на домашна, персонална версия на нещо като услугата Alexa на Amazon.

Джарвис позволява на Закърбърг и на съпругата му Присила Чан да използват приложение на iPhone или Facebook Messenger, за да включват или изключват осветлението, да пускат музика според вкусовете си, да отварят входната врата за приятели, да правят препечени филийки и дори да събуждат едногодишната си дъщеря Макс с уроци по мандарин.

Когато посещавате дома на Закърбърг на тиха, зелена улица в много луксозен квартал в Силициевата долина, Джарвис ви разпознава и автоматично го уведомява, че пристигате. Но едно от най-любопитните неща е, че когато преминете през дървената порта и по алея с цитрусови дървета и клен, самият Марк излиза, за да ви посрещне.

През януари, когато обяви проекта Джарвис, Закърбърг написа, че се стреми да създаде система, която му позволява да контролира всичко в къщата, включително музика, светлини и температура, с гласа си. Освен това той искаше Джарвис да пуска приятелите му в къщата, само като погледне лицата им, когато пристигат, и да го уведомява за всичко важно, което се случва в стаята на Макс.

Закърбърг се надяваше също да създаде система за визуализиране на данни във виртуална реалност, която да му помогне да създаде по-добри услуги и да ръководи организацията си по-ефективно.

Сега, през декември, той е постигнал почти всичко, с изключение на виртуалната реалност, по която предстои още работа.

Макар че Закърбърг обикновено си отправя само по едно лично предизвикателство на година, през 2016 г. той избра две – второто беше да пробяга 587 км. Така че не е водил толкова уседнал живот, докато е създавал Джарвис, колкото през 2015 г. например, когато си отправи предизвикателство да чете по една книга на две седмици.

Дъщерята на петия най-богат човек в света навърши 1 г. Милиардерът получи специален подарък

 

Всъщност, Закърбърг се нуждаел от по-малко време да създаде Джарвис, отколкото да пробяга 587 км, благодарение на сбора от Facebook инструменти за изпълняването на задачи, като разпознаване на образ и глас.

От гледна точка на сигурността, домът на Закърбърг е част от корпоративната инфраструктура на Facebook. Охраняването му изисква всичко, свързано с него, да има сертификат за сигурност на Facebook – дигитален ключ за идентификация, който гарантира, че дадено устройство е безопасно.

Това наложило ограничение на нещата, които може да контролира. Например, свързани с интернет хладилници нямат сертификат за сигурност на Facebook. Това не е проблем за повечето хора, но повечето хора не са Марк Закърбърг. Опазването на сигурността на дома му е най-голямата му грижа.

Той искал, например, да накара Джарвис да направи препечени филийки за закуска, използвайки хляб, който е нарязал и поставил в тостера преди това. Но никой модерен тостер няма да ви позволи да пускате хляб, преди да го включите – от съображения за сигурност. Така че той купил стар тостер от 50-те години на миналия век, за да го накара да пече филийки по команда.

Макар че Джарвис не се справя съвършено със задачите пред погледа на журналист, Закърбърг е горд от това, което е постигнал с проекта, и с готовност сравнява работата си със системи, които всеки би си купил, като Echo на Amazon, захранвано от Alexa, и Home на Google, захранвано от Google Assistant.

“Това не е продуктова система, която е готова да стигне до други хора. Но ако не бях успял да създам система, която да прави поне това, което Echo и Home правят, вероятно щях да бъда доста разочарован от себе си“, казва Закърбърг.

Той допълва, че системи като тези на Amazon и Google, които позволяват на милиони хора да контролират множество устройства, са много по-трудни, отколкото създаването на изкуствен интелект за един дом. Няма планове Джарвис да се превърне в продукт на Facebook.

Закърбърг, разбира се, не е само съпруг и баща, който иска да подобри живота на семейството си у дома. Той също така е лидер на компания, чиято съдба ще бъде определена от това колко ефективно позволява на техническите служители да създават страхотни неща. Едно от най-добрите преживявания в работата по Джарвис било връщането към опита с инженерната дейност във Facebook.

“Прекарах много време в кодирането на инструменти на Facebook, а обикновено не го правя като изпълнителен директор на компанията. Преживях всичко, което нов инженер във Facebook преживява. Сега оценявам повече и имам директен опит с всички тези интернет инструменти, които създадохме и които са толкова голяма част от нашата култура“, споделя Закърбърг.

Снимка: Instagram

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg