Участието на Великобритания в драмата с еврото

538
Участието на Великобритания в драмата с еврото

Може и да не знаете това, но Великобритания е частичен член на Европейския икономически и паричен съюз и предоставя част от капиталовата подкрепа за Европейската централна банка, пише Дейвид Марш от MarketWatch.

Управителят на Централната банка на Великобритания Мервин Кинг, който е скептично настроен към еврото, е част от така нареченият Генерален съвет на ЕЦБ, който се събира три пъти в годината, но за разлика от Управителният съвет на банката, който включва само редовни членове, не взема решения по отношение на монетарната политика. На практика, тъй като Кинг смята, че повечето пъти има по-важни неща, с които да се занимава, вместо да ходи до Франкфурт, той участва само в една среща на година и изпраща някой от своите заместници на другите две срещи.

Тези факти са важни за Великобритания след изборите на 6 май по няколко причини.

Първо, ако ЕЦБ се сблъска със значителни трудности и има нужда от рекапитализация, например, след като изкупи прекалено много облигации от страните членки на ЕС, които в послесдствие изпаднат в дефолт, Великобритания ще трябва да плати малка част от сметката.

Това e малко вероятно, но теоретично възможен изход от важното решение ЕЦБ да започне да купува правителствени облигации след обявения на 10 май пакет в помощ на Еврозоната на стойност 750 млрд. евро, въпреки че президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише отрича този ход да е подобен на „количественото улесняване" прилагано от Федералния резерв на САЩ през последната година.

Второ, Великобритания има всички поводи да бъде благодарна на партньорите си от Европейския паричен съюз за това, че уредиха всичко това точно навреме, за да помогнат за сформирането на първото коалиционно правителство на Острова от седем десетилетия. Консервативната партия и Либералдемократическата партия, които миналата седмица постигнаха по-бързо от очакваното споразумение, са разделени в политиката си по отношение на европейската интеграция.

Либералдемократите са дългогодишни поддръжници на членството на Великобритания в паричния съюз, докато Консерваторите недолюбват Европейския паричен от създаването му през 1999 г. Безпорядъкът в еврозоната е толкова голям обаче, че Либералдемократите лесно могат да преглътнат своята позиция.

Двете парти набързо постигнаха съгласие през миналата седмица, че Великобритания няма намерение да се присъединява. Това премахна един от източници за евентуални спорове и подготви почвата за по-стабилен и добър изход от изборите на 6 май.

Пред Великобритания обаче има големи предизвикателства, основно в сферата на намаляването на бюджетния дефицит. Задълженията на страната са огромно, което означава, че дори и при правителство с участието на Либералдемократите, бързото намаляване на публичните разходи ще бъде неизбежно.

Предупредителните сигнали от нарастващите лихви по британските държавни облигации през последните седмици убедиха политиците и държавните служители, че дефицитът трябва да бъде намален, за да бъдат избегнати загубата на доверие от страна на чуждестранните облигационери, поевтиняване на паунда и ръст на лихвените проценти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg