Учени откриха гените, които определят формата на носа

2231
Учени откриха гените, които определят формата на носа

Учени идентифицираха четири гена, които определят ширината и формата на човешкия нос, съобщи ЮПИ. Тези гени могат да обяснят различията в размерите и формата на носовете сред различни популации хора.

Учени от Лондонския университетски колеж изследвали геномите на 6000 латиноамериканци с различно потекло. Като сравнили геномите и формата на лицата им, учените изолирали 4 гена, които са "виновни" за размерите и формата на носа - DCHS2, RUNX2, GLI3 и PAX1.

Бил идентифициран и генът EDAR, който е "виновен" за издадената напред брадичка.

"Малко изследвания са посветени на еволюцията на нормални лицеви особености. Открихме специфични гени, които влияят върху формата и размерите на особености у индивидите", отбелязаха учените.

Получените резултати ще допринесат да се разбере защо и как са еволюирали лицеви особености. Учените са на мнение, че формата на носа е била повлияна от средата, в която са еволюирали ранни прадеди на човека, пише bTV.

"Например относително тесните носове на европейците могат да се отъждествят с приспособяване към студен сух климат. Идентифицирането на гени, които влияят върху формата на лицето, ни осигурява нови възможности да проучим не само този въпрос, но и еволюцията на лицето при други видове.

Идентифицирането на гените може също да ни помогне да разберем какво се е объркало, за да се стигне до поява на лицеви аномалии", поясни ръководителят на изследването, експертът по бионауки Андрес Руис-Линарес от колежа.

Учените констатирали, че GLI3 играе най-голяма роля за определяне ширината на ноздрите, докато с DCHS2 е свързан острият нос.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg