Учените са на крачка от лечението на рак на белия дроб

3472
Учените са на крачка от лечението на рак на белия дроб

Американските учени от Масачузетския технологичен институт разгадаха най-важната причина за разпространението на ракови клетки. Преди това те трябваше да изследват стотици генетични мутации, от които бе изолиран най-зловещият ген, пише РБК daily.

Изследванията засягат една от най-тежките форми на раково заболяване - дребноклетъчен карцином на белия дроб, представляващ приблизително 15% (по други данни 20-25%) от случаите на онкологични заболявания на белите дробове. Най-многото злокачествени форми са характерни именно при тази разновидност на болестта.

Най-лошо от всичко е, че болестта се характеризира със скритото си протичане, при което пациентът няма много оплаквания. За сметка на това тази форма на рак се развива изключително бързо и има ранни метастази. Съдбата на болните е трагична. Прогнозите за тях не са оптимистични. Болните, които достигаха до не повече от 5 години живот, не надвишаваше 1% от случаите на заболяването, а днес случаите са нараснали до 5%.


Учените не разполагат още с пълна картина за гените, които управляват хода на заболяването, но изследователите зад стените на Масачузетския технологичен институт успяха да разберат кой е генът, който е отговорен за скоростното прогресиране на болестта. Изолиран е ген, който е силно изразен при белодробните тумори. Интересен е фактът, че той се среща и при мишки, и хора.

Този факт позволил на изследователите да проведат серия от експерименти, които могат да доведат до създаването на революционен медикамент, вдъхващ надежда на болните. За опитно поле послужили лабораторните мишки. Учените подтиснали в мишките антионкогените p53 и Rb. Трябва да се спомене, че в здравия организъм p53 контролира растежа на клетките и така предпазва от увреждания. Но когато не е способен да действа, то тогава възниква и риск от раково заболяване.

Експериментът позволил на учените да проследят болестта от нейното начало до края й, което не било възможно при хората, защото бързото развиване на болестта пречило на ранното й диагностициране.

Особено внимание на учените привлякъл генът NFIB. Функцията му още не е разкрита, но станало очевидно, че той има роля в развитието на белодробните клетки. Точно NFIB е много активен при дребноклетъчен карцином на белия дроб. Учените са насочили усилията си да намерят гените, над които влияе NFIB.

Според Елисън Дули от Масачузетския технологичен институт, ако успеят да разберат гените, които се регулират чрез NFIB, то тогава би могло и да се определи и конкретния курс на терапия на дребноклетъчен карцином на белия дроб. Подобно разкритие ще бъде важна крачка към лечението на тежкото заболяване.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg