Ударен ден за щатските бенчмарк индекси

710
Ударен ден за щатските бенчмарк индекси

По-добра от очакваното статистика за жилищния пазар в САЩ даде убедителен тласък на основните бенчмарк индекси в посока нагоре. Макар че не са забравили дебнещата над Стария континент дългова криза, която заплашва да се задълбочи, инвеститорите намират утеха в серията позитивни новини от американската икономика и хранят надежда, че европейските проблеми няма да отекнат чак толкова мощно отвъд океана.

Според данни на търговското министерство, през ноември строителните компании са поставили първите копки на 9.3% повече домове на годишна база, а броят на започнатите обекти достигна най-високото си ниво за последните 19 месеца - 685 хиляди. Издадените разрешителни за строеж също се увеличават, което е знак, че оживлението вероятно ще се задържи.

В Европа, германските мениджъри изненадоха анализаторите, като демонстрираха вяра в бъдещето. Индексът на бизнес доверието, изчисляван от института Ifo, успя да скочи до 107.2 пункта през декември спрямо 106.6 предходния месец. Средната оценка на експерти, анкетирани от Bloomberg News, бе за спад до 106 пункта.

Отделно, Испания успя да пласира по-голям обем краткосрочни държавни ценни книжа от заложеното, като на проведеният аукцион набра 5.64 млрд. евро, над целта си от 4.5 млрд.
Надеждите, че щатската икономика няма да бъде сериозно засегната от проблемите в Европа, подкрепи Morgan Stanley Cyclical Index с 3.8%. Индикаторът следи представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от ръста на брутния вътрешен продукт.

Производителят на строителна и минна техника Caterpillar се изкатери с 5.1% до 91.73 долара, а петролният гигант Chevron – с 4% до 103.67 долара. От знаковите дружества, Walt Disney напредна с 4.1% до 36.17 долара.

Компонентата на S&P, следяща строителите на жилища, също се изстреля нагоре – с цели 6.4%, като 11 от включените общо 12 позиции регистрираха възход. Акциите на PulteGroup поскъпнаха с 10 на сто до 6.17 долара. Beazer скочиха с 15% до 2.44 долара, Lennar – с 6.3% до 19.68 долара, а Home Properties - с 3.4% до 57.55 долара.

Финансовият сектор също се облагодетелства от ведрото предпразнично настроение на инвеститорите, като KBW Bank Index добави 4.1% към стойността си. Книжата на Bank of America, които в понеделник удариха най-ниското си ниво от март 2009 г. насам, успяха да възстановят загубените си позиции, поскъпвайки с 3.7 на сто до 5.17 долара. JPMorgan Chase & Co. се повишиха с 4.9% до 32.21 долара.

Инвестиционната банка Jefferies Group Inc. успя да надскочи очакванията на анализаторите с резултатите си за последното тримесечие, и акциите й поскъпнаха с рекордните 21% до 14.50 долара.

Уол Стрийт одобри решението на телекомуникационния гигант AT&T да оттегли офертата си за T-Mobile USA на стойност 39 млрд. долара, и акциите на компанията поскъпнаха с 1.3% до 29.12 долара. Оттеглилият се купувач обаче ще трябва да се примири с неустойки от 3 млрд. долара в брой и да отстъпи част от безжичния си спектър на собственика на T-Mobile - Deutsche Telekom.

От провалянето на сделката се възползваха Sprint Nextel, скачайки с 9.3% до 2.36 долара, а Verizon Communications напреднаха с 1.5% до 39.21 долара. Производителят на мрежови съоръжения Juniper Networks Inc. поскъпна с 8.9 на сто до 19.74 долара.

След като опитът на AT&T да придобие T-Mobile USA удари на камък и не успя да се пребори със съпротивата на регулаторите, анализатори очакват компанията да се огледа за нови хапки за поглъщане. В отговор на това, вторият по големина доставчик на сателитна телевизия в САЩ Dish Network Corp. се покачи с 9.2% до 27.46 долара.

Oracle успяха да напреднат с 1.9% до 29.17 долара, но след затваряне на търговската сесия бяха обявени разочароващи финансови данни за четвъртото фискално тримесечие и акциите се сринаха с 10 на сто до 26.19 долара.

Apple Inc. поскъпнаха с 3.6% до 395.95 долара, след като технологичния гигант спечели съдебният спор за нарушение на патентите срещу HTC Corp. Някои от смартфоните на HTC Corp бяха забранени за продажба в САЩ, което е крачка напред към усилията на Apple Inc. да докажат, че уредите, използващи операционната система Android на Google копират iPhone.

CVS Caremark Corp. скочиха с 8.9% до 39.8 долара след като най-големият дистрибутор на медикаменти, отпускани срещу рецепта в САЩ повиши тримесечния си дивидент от 12.5 цента на акция до 16.25 цента.

Производителят на комерсиални и военни тежкотоварни превозни средства Navistar зарадва анализаторите с резултатите си за четвъртото фискално тримесечие и позицията напредна с 6.5% до 38.91 долара.

Не всички публични дружества обаче поднесоха приятни изненади на съсобствениците си. General Mills поевтиняха с 0.8% до 39.27 долара, след като хранителният гигант не успя да отговори на очакванията с финансовите си резултати за последното тримесечие. Команията обаче даде окуражаваши прогнози за втората половина на фискалната си година.

Red Hat се сринаха с 8.9% до 41.9 долара, въпреки че софтуерният производител успя да надхърли прогнозите на анализаторите с печалбите си за изминалото тримесечие. Приходите обаче остаха под предвижданията.

Във вторник, фондовият пазар тръгна убедително нагоре, като Standard & Poor's 500-скочи с три на сто до 1241.30. Dow Jones Industrial Average се покатери с 337.32 пункта, или 2.9% до 12,103.58, а технологично ориентираният Nasdaq Composite напредна с 3.1% до 2601.

В навечерието на празниците обаче търговията бе вяла, тъй като много брокери приключват счетоводството си за годината. Слабите обороти означават, че бенчмарк показателите могат да се отклонят както нагоре, така и надолу далеч по-лесно от обичайното, предупреждават анализатори.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg