Удивителното количество храна, което се пилее в света

1269
Удивителното количество храна, което се пилее в света

© Pixabay.com

Коледните и новогодишните празненства приключиха, а хората често се вглеждат в навиците си, за да подобрят начина си на живот.

Една конкретна статистика би могла да ни накара да се замислим, когато въвеждаме ред след празненствата – около една трета от произвежданата храна в света за консумация от хората е изгубена или изхвърляна всяка година, пише британският вестник Daily Telegraph.

Това е равносилно на около 1.3 млрд. тона или повече от половината от годишната зърнена реколта в света, сочат данни на Агенцията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). В същото време 795 млн. души в света са страдали от хронично недохранване между 2014 и 2016 г.


Само във Великобритания 8.4 млн. души изпитват затруднения да си набавят храна, въпреки че страната пропилява милиарди чрез изхвърляне на храна всяка година, показват данните на благотворителната организация WRAP.

Финансова загуба

Загубата и изхвърлянето на храна възлиза на 680 млрд. долара в индустриализираните страни и на още 310 млрд. долара в развиващите се страни. Важно е да се направи разграничение между загуба и изхвърляне на храна:

Загуба на храна: Случва се между производството и достигането до магазините.

Изхвърляне на храна: Случва се между потреблението и продажбата в магазините.

Както може да се очаква, процентът на изхвърлена храна е най-висок в западните страни, докато развиващите се страни е по-вероятно да страдат от загуба на храна.

Западните страни пилеят най-много храна при потребление, но пилеенето във фазата на производство е равно разпределено

Западното общество има най-голяма вина

Всяка година потребителите в богатите страни изхвърлят почти толкова храна - 222 млн. тона, колкото цялото нетно производство на храна в Субсахарска Африка. Изхвърлената храна на човек от населението е между 95 и 115 кг на година в Европа и Северна Америка.

За сравнение, потребителите в Субсахарска Африка, Южна и Югоизточна Азия изхвърлят средно едва 6-11 кг на година.

Северна Америка и Океания пилеят най-много храна на човек от населението

WRAP изчислява, че 1.9 млн. тона храна се пилеят всяка година от хранителната индустрия само във Великобритания. Поне 400 000 тона от тази храна могат да бъдат преразпределени за нуждаещите се.

Западните страни е по-вероятно да пилеят храна на фаза потребление

Има много различни фази в цикъла на производство на храна, които представляват различните начини, по които храната може да бъде изгубена или пропиляна. Както може да се очаква, най-голяма е опасността храната да бъде пропиляна на фаза потребление в Северна Америка, Европа и Океания.

Въпреки че пропиляването, свързано със земеделието, е високо в целия свят, развиващите се страни в Азия и Африка е по-вероятно да пилеят храна на фазата след прибирането на реколтата и обработването й заради липсата на инфраструктура и лошото оборудване.

Северна Америка и Европа пилеят най-много храна по време на консумацията й

Плодовете и зеленчуците е най-вероятно да бъдат пропилени

Плодовете и зеленчуците имат най-високия процент на пропиляване сред различните видове храни, а кореноплодните и грудковите растения са малко след тях.

Причината е, че те са нетрайни и следователно е по-вероятно да се развалят. Изследвания установиха, че домакинствата изхвърлят храна по различни причини, включително заради приготвянето на твърде много храна и невъзможността за използването й, преди да се развали.

Най-добрите градове за кулинарен туризъм Вижте класация на 25-те дестинации за гурме любителите

Други видове храна също са изложени на опасност от пропиляване, като близо една трета от зърнените храни в света се губят или пилеят всяка година. 20% от месото и млечните продукти и 35 на сто от рибата също се губи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg