Улавянето и складирането на СО2 е ключова технология, смятат евродепутатите

871
Улавянето и складирането на СО2 е ключова технология, смятат евродепутатите

С цел намаляване на емисиите на парникови газове, Европейската комисия представи през януари пакет с предложения за законодателство, включващо и Директива за съхранение на въглероден двуокис в геоложки обекти.

Докладчикът на Парламента по темата, британският депутат от АЛДЕ Chris Davies, иска да направи технологията за улавяне и съхранение на СО2 задължителна за бъдещи централи, работещи с изкопаеми горива.

Технологията за улавяне и съхранение на СО2 цели намаляването на емисии на СО2 от електропроизводството от изкопаеми горива (основно въглища) и от някои промишлени процеси.

Съществуват три начина за улавяне на СО2. При първия горивото се превръща в горивен газ и след това се разделя основно до СО2 и водород, който се използва като гориво. Вторият е химическото извличане на СО2 от изгорелите газове. Третият метод е изгарянето на горивото не във въздушна, а в кислородна среда - излъчените при този метод газове съдържат висока концентрация на СО2.

Уловеният СО2 се транспортира до местата за складиране, които могат да бъдат изчерпани петролни и газови полета, скални образования или солени водоносни пластове (подземни водни полета, които са негодни за употреба поради съдържанието на сол) поне 800 метра в земята.

Тази технология ще оскъпи използването на изкопаеми горива. Тя също изисква енергия, което намалява енергийната ефективност - централа със система за улавяне и съхранение на СО2 черпи от 10 до 40 на сто повече енергия при същото количество на произведена електроенергия. Съществува и риск за изпускане на вредния СО2. Според докладчика Chris Davies обаче, тази технология ще бъде по-малко рискова от използването на газ за отопление и готвене в къщи.

Предложението на Европейската комисия от януари тази година не предвижда улавянето и съхранението на СО2 да стане задължително, а по-скоро дава рамката за управление на екологичните рискове и за премахване на пречките в действащото законодателство.

Предложението съдържа основни насоки, като например, как да се оценяват и контролират местата за складиране и какви са отговорностите на участниците в процеса.

Според Chris Davies улавянето и складирането на СО2 е ключова технология, защото 24 на сто от емисиите на СО2 идват от използването на въглища за енергия. В същото време според Международната енергийна агенция до 2030 година изгарянето на въглища в световен мащаб ще се увеличи със 70 процента. Докато продължаваме да строим традиционни централи на базата на въглища никога няма да овладеем глобалното затопляне, каза още Davies.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...