UniCredit с апетит за по-нататъшни поглъщания

894
UniCredit с апетит за по-нататъшни поглъщания

Най-голямата италианска банка - UniCredit SpA заяви, че обмисля закупуването на френската банка Societe Generale SA или италианската Capitalia SpA, на фона на рекордната консолидация на банковия сектор в Европа през тази година.

От италианската банка отчетоха ръст от 29% в печалбата си за първото тримесечие до 1.78 млрд. евро, на фона на реализираната година по-рано печалба от 1.38 млрд. евро. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за печалба ат 1.54 млрд. евро.

За изминалите 18 месеца UniCredit е изключително активна в стратегията си по сливания и поглъщания, като най-голямата сделка бе придобиването на немската НVB Group в сделка на стойност 21 млрд. евро. За тази година европейски банки са били въвлечени в сделки по сливания и поглъщания на стойност 293 млрд. евро, водени от предложените 64 млрд. евро от Barclays Plc. за холандската банка ABN Amro Holding NV.

През изминалата година италиански банки са участвали в рекордни по размер сделки по консолидиране на банковия сектор на стойност 85 млрд. евро.

Акциите на Capitalia поскъпнаха с 1.4%, до ниво от 7.24 евро за брой, след новината по време на търговията им на миланската борса, а тези на UniCredit shares се понижиха с 0.5%, до 7.60 евро за брой.

От италианската Сapitalia заявиха, че на този етап не планират сливането с други банки.

Приходите на UniCredit от лихви се е повишили с 9%, до 3.35 млрд. евро за първото тримесечие, посочиха изнесените от банката данни. Кредитният портфейл е нараснал с 1.7% през първото тримесечие.

За настоящата година от банката очакват да повишат печалбата си с 27% на годишна база, на фона на силното представяне на бизнеса й в страните от ЦИЕ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg