Уникални форми на държавно управление, за които не сте чували

17084
Уникални форми на държавно управление, за които не сте чували

Хората се нуждаят от ред, мир и просперитет. Това са нещата, за които трябва да работи едно правителство. Но как трябва да изглежда то и каква форма на контрол трябва да упражнява?

От монархии до демокрации, през годините страните са имали различни системи, някои успешни, другаде - довели до катастрофални и опустошителни последици, потъпкване на правата и дори геноцид. Днес демокрацията стои високо като най-популярната форма на управление, но какво става с другите правителствени системи?

Вижте няколко уникални вида правителство, които може би не знаете че съществуват.


Логокрация

Това е система на управление, създадена и управлявана от думи.

Плутокрация

Плутокрацията е правителство, управлявано от богатите, пряко или непряко. Това може да бъде изразено чрез различни политически решения и води до по-голямо неравенството в доходите.

Технокрация

Тук лидерът се избира на база неговия технически опит. Технократите като такива биха взели решения въз основа на техния опит и методология, а не на общественото мнение.

Клептокрация

Клептокрацията е правителство на крадците. Управляващите използват хората и ресурсите на страната, за да подобрят собственото си богатство и да се възползват от държавните пари.

Шестима жестоки съвременни диктатори, за които не сме чувалиПо света има много диктатори, които са добре известни с тираничното си управление, но има и много други, които минават под радара на световните медии

Демархия

Това е правителствена система, основана на касти. Доброволци формират малки групи на произволен подбор и им бива давана специфична задача от правителството. Позициите имат срокове и новите хора се избират на случаен принцип.

Таласокрация

Древна форма на управление, таласокрацията означава "морско управление". Това правителство е крехко, защото, след като военноморският кораб бъде унищожен, силата му спира.

Гениокрация

Това е форма на управление, в която държавата се управлява от интелигентни хора, а не от всички. Всеки желаещ трябва да има определен коефициент на интелигентност и да мине редица тестове, за да бъде избран.

Меритокрация

Меритокрацията е правителствена система, управлявана от трудолюбиви и успешни хора, квалифицирани в много области на живота. Те се избират в правителството въз основа на постиженията им.

Етнокрация

Тя е държавен орган или държава, управлявана конкретно от една етническа група. Такова управление може да се случи и в демокрацията, където управляващата етническа група се ползва с права и привилегии над малцинствените етноси.

Диархия

Тя е с произход Индия от 1919 г. Изпълнителната власт е разделена на два правителствени органа, които управляват заедно.

Разпръснато правителство

Това е модел, който използва най-новата свързаност чрез интернет. Вместо взимане на решения на едно място, в разпръснатото управление много хора вземат решения на отдалечени места. Идеята е да бъдем по всяко време на различни места онлайн, да разрушим сегашния бюрократичен модел и лобиране.

Охлокрация

При този тип правителство тълпата е водеща. Вместо да се разпорежда чрез демократичен процес, тя управлява чрез насилие, гняв и предразсъдъци, обикновено чрез размирици.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg