Университет подготвя студенти за колонизиране на космоса

922
Университет подготвя студенти за колонизиране на космоса

© Pixabay

Робот, оборудван със странно големи колела, маневрира по сива, песъчлива повърхност.

Движението изглежда странно, в сравнение с другите популярни роувъри, като машината Curiosity на NASA, но за сметка на това роботът може да се движи нагоре и надолу по стръмни повърхности.

Картината на робот, движещ се по извънземна повърхност, всъщност е сцена от стая за симулации на име Lunar Test bed - част от Факултета по земна механика, чиято сграда се намира в кампуса на университета Colorado School of Mines.


Висшето учебно заведение, посветено на добива и употребата на минерали, иска да мине на следващото ниво. Colorado School of Mines се готви да обучава инженери, който да участват в установяването на колонии на Луната и Марс.

Ролята на тези инженери в космоса ще бъде ключова, тъй като извличането на ресурси от чуждите планети ще бъде много по-лесно начинание, отколкото ако трябва да се доставят от Земята.

„Ще откриваме ресурси. Ще трябва да намерим начин да ги добиваме”, казва Пол Джонсън, президент на университета, предава Forbes. 

„Ще трябва да измислим как да ги обработваме. И на даден етап ще стигнем до ниво, в което произвеждаме разни неща”, казва той.

От есента на 2018 г. университетът, който се нарежда на 94 място в САЩ, според класацията на Forbes за най-добри висши учебни заведения в Щатите, предлага няколко обучителни програми по специалност „Космически ресурси”.

Студентите могат да изберат както програми, даващи постбакалавърски сертификати, така и такива, отварящи път към докторска степен.

75 студенти, част от програмата, вземат курсове по дисциплини, като Фундаменти на космическите ресурси, която предлага базово познание в областта, или Инженеринг на космически системи – курс, обучаващ как да се изграждат космически кораби или други проекти с ресурсите, налични на Луната или Марс.

Сред другите курсове има лекции, засягащи икономическите и правни въпроси,свързани с едно евентуално колонизиране на космоса.

Всичко това може и да звучи като научна фантастика, но търсенето на специалисти, завършили Colorado School of Mines, е съвсем реално.

Комерсиалната космическа индустрия възлиза на 350 млрд. долара, като в основата й стоят компании от Силициевата долина, като SpaceX на Илон Мъск и подкрепената от Юри Милнер сателитна фирма Planet.

От Morgan Stanley изчисляват, че приходите от космическата индустрия ще скочат до 1 трилион до 2040 г. В краткосрочен план НАСА провежда обществени поръчки за милиарди с цел завръщане на Луната, като този път идеята е установяване на постоянно човешко присъствие.

Ключова част от това да има база на Лината е редуцирането на необходимите доставки, които трябва да бъдат доставени от Земята. „Ако тръгнете да взимате семейството си от Денвър към Ню Йорк, то няма да вземете със себе си цялото гориво, което ви е нужно, хладилника, цялата храна и всичко останало”, казва Анхел Абуд-Мадрид, директор на астроинженерната програма на Минния факултет към Colorado School of Mines.

Университетът се радва на сериозно внимание по света, както и от специалисти, работещи в НАСА и космическите компании. Всички лекции от програмата се предлагат и онлайн, което позволява на учебното заведение да отговори на високия интерес.

Университетът предлага и редовна форма на обучение за докторска степен, където студентите могат да се възползват от базата на институцията, като стаята за симулации Lunar Test Bed.

Илон Мъск: Преместването на Марс ще струва под 100 000 долараОкончателната сума

Студентите имат възможността да работят директно по проекти на НАСА, като този, воден от Абуд-Мадрид, за създаването на роботизирани ръце за космическите станции.

Програмата насърчава и предприемачеството. Студенти на университета са създали засега 5 стартъпа. Така например, стартъпът Lunar Outpost, който изгражда соствен робот благодарение на стаята за симулации, се радва на множество комерсиални и правителствени договори, както за самия роувър, така и за други технологии, като система за мониторинг на качеството на въздуха.

Абуд-Мадрид вижда прилики в настоящето с времената, в които е създаден самият университет – Индустриалната революция. По това време бива създадена инфраструктурата, на чиято база се появяват индустрии, като авиацията, автомобилостроенето, железопътния транспорт и прочее.

„Веднъж когато имаме инфраструктура в космоса, за да създаваме стоки на Луната, тогава се появяват неща, за които дори не си знаел, че могат да се случат до този моемент. Поради това компаниите са развълнувани”, добавя той.

НАСА: Още този век ще добиваме ресурси от ЛунатаНавръх 50-ата годишнина от мисията до Луната Apollo 11, лидерът на НАСА даде своите прогнози за бъдещето на космическата индустрия

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg