Уол Стрийт заличи загубите от миналата седмица

666
Уол Стрийт заличи загубите от миналата седмица

Няколкото разочароващи новини за щатската икономика, които излязоха в понеделник, не успяха да възпрат основните бенчмарк индекси да завоюват обратно териториите, загубени миналата седмица, и дори да отбележат свежи рекорди.

Фондовият пазар получи тласък нагоре от коментарите на президента на Федералния резерв Бен Бернанке, който заяви, че въпреки признаците за подобряване на пазара на труда, икономиката все още има нужда от монетарна подкрепа, за да продължи възстановяването си. Някои инвеститори приеха изказването като намек, че институцията обмисля нов пакет стимули, и дори песимистите напълно игнорираха разочароващите данни за продажбите на жилища и бизнес климата в Тексас.

През февруари, индексът на вторичните продажби на домове отбеляза лек спад от 0.5% до 96.5 пункта, след покачване от 2 сто месец по-рано. Резултатът се размина с прогнозите на анализатори, които се надяваха на повишение от 1%.
По-слаб от очакваното бе и индикаторът, следящ бизнес климата на промишлеността в Тексас, който наистина напредна през март, но с по-бавно темпо, отколкото през февруари.

Ако Уолстрийт е имал някакви колебания кое да наклони везните – речта на Бен Бернанке, или разочароващите статистики, публикувани в понеделник, то новините, долетели от Европа, несъмнено са спомогнали оптимизмът да надделее.

Германският канцлер Ангела Меркел даде първия сигнал, че ще се откаже от възраженията си срещу увеличаване на финансовата мощ на европейските спасителни фондове. Макар че най-голямата икономика на Стария континент все още не приема идеята постоянният спасителен фонд (ЕСМ) да е с капацитет над 500 млрд. евро, Меркел заяви пред репортери в Берлин, че вероятно няма да е проблем временният спасителен фонд (ЕИФС) от още 200 млрд. евро да продължи да съществува паралелно с ЕСМ.

Изказването поуспокои донякъде тревогите как Испания ще успее да въведе мерките за затягане на бюджета, след като управляващата консервативна партия не успя да си осигури мнозинство в проведените в неделя регионални избори.

В същото време, индикаторът на бизнес доверието за Германия, изготвян от мюнхенския институт Ifo, неочаквано се вдигна до осеммесечен рекорд през март. Показателят се покачи до 109.8 пункта спрямо ревизирана стойност от 109.7 през февруари, изненадвайки приятно анализаторите, които прогнозираха лек спад до 109.6.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, бяха сред най-силно представилите се за деня, като Morgan Stanley Cyclical Index набъбна с 1.3%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, напредна с 1.4%.

Понеделник бе успешен ден и за финансовия сектор, като KBW Bank Index added се покачи с 1.5%, а акциите на JPMorgan поскъпнаха с 2.2% до 46.17 долара. От по-големите компании, Amazon.com се нареди сред фаворитите, със скок от четири на сто до 202.87 долара.

Apple удариха нов рекорд от 606.98 долара, след повишение от 1.8%. Главният изпълнителен директор на технологичния гигант посети Китай и се похвали, че е провел „успешни срещи” с официални лица там. Засега изграждането на нови магазини на Apple в държавата с най-голямо население в света изостава от целите, които дружеството си постави преди две години.

С най-силно представяне за деня обаче се отличи здравния сектор, със средно покачване от 1.7%. Книжата на Pfizer се вдигнаха с 1.6% до 22.16 долара, а дяловете от Tenet Healthcare Corp. се изстреляха с 5.5% до 5.54 долара.

Arena Pharmaceuticals Inc. скочиха с 25 на сто до най-високото си ниво от септември 2010 г. - 3.01 долара, след като щатската Комисия за храни и лекарства заяви, че ще разгледа отново молбата на компанията да одобри медикамента й за отслабване, ако тя проведе допълнителни изследвания относно рисковете за сърдечната система. Европейските регулатори вече обмислят да дадат зелена светлина на продукта lorcaserin.

Edwards Lifesciences Corp. бяха най-силно представилата се позиция от S&P 500, с повишение от 5.9% до 75.51 долара. Проучване на дружеството разкри, че уредът Sapien подменя повредените аортни сърдечни клапи без да води до повишен риск от инфаркт. Lions Gate Entertainment Corp. напреднаха с 4.5% до 15.18 долара, след като новият им филм “Игрите на глада” успя да привлече оборот от 155 млн. Долара в кината в САЩ и Канада през изминалия уикенд.

Safeway Inc. бяха аутасайдерът на S&P 500, със спад от 3.4% до 20.42 долара, след като Credit Suisse Group AG понижиха оценката си за веригата хипермаркети.

В понеделник, основните бенчмарк индекси успяха напълно да заличат загубите, натрупани миналата седмица, като Dow Jones Industrial Average напредна със 160.90 пункта, или 1.2%, до 13,241.63, а Standard & Poor's 500 се покачи с 19.40 пункта, или 1.4%, до 1,416.51, затваряйки на най-виското си ниво от 19-ти май 2008 г. насам. Технологично ориентираният Nasdaq Composite отново удари повече от десет годишен рекорд, след като скочи с 54.65 пункта, или 1.8%, до 3,122.57. Около 6.2 млн. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с около 6% под среднодневното ниво на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg