Уолстрийт без посока, въпреки обнадеждаващите макро данни

419
Уолстрийт без посока, въпреки обнадеждаващите макро данни

Американските индекси успяха да затворят в сряда с минимални печалби след волатилна търговия, въпреки положителните макроданни за икономиката. Предпазливостта сред инвеститорите нараства и те се нуждаят от по-категорични и задълбочени данни, които да ги уверят в икономическото възстановяване на САЩ. От друга страна, ралито, започнало март и продължаващо досега, се обяснява от много анализатори с подобрена бизнес среда. Явно инвеститорите свикнаха и не искат да спрат да обосновават ръста на борсата с новини за икономическото възстановяване.

Индексът Dow Jones Industrial Average добави незначителните 4.23 пункта или 0.04% до 9 543.52. Широкият измерител на пазара S&P 500 се повиши с 0.01% или 0.12 пункта до 1 028.12. Технологичният Nasdaq Composite нарасна с 0.01% до 2 024.43 пункта.

Акциите се движеха и в двете посоки днес, въпреки че Министерството на икономиката обяви ръст за четвърти пореден месец от 9.6% в продажбите на нови домове за юли, което надмина прогнозите на анализаторите. Данните отчетоха 433 хиляди нови продадени къщи, а очакванията бяха за 390 хиляди. Това не направи сериозно впечатление на инвеститорите. Много от тях очакваха подобни ръстове и не се впуснаха в масирани покупки на акции.

Отделно от това бяха обявени поръчките на стоки за дълготрайна употреба, които бележат ръст от 4.9%, при очаквания за 3.1% за юли. Общият растеж е породен от транспортното оборудване и стимулиращата програма на правителството "Кеш за брички", която подтикна много граждани да закупят нови автомобили и да върнат старите срещу паричен бонус. Като се извади този компонент поръчките са спаднали до 0.8% при очаквания за 1%.

Акциите на големите индустриални компании регистрираха най-значителните спадове за деня. General Electric, световният лидер в производството на двигатели и оборудване, слезе с 1.3% до 14.11 долара. Технологичната компания 3M Comp. се понижи с 1.73% до 71.42 долара, а производителят на машинно оборудване Caterpillar загуби 1.2% до 47.25 долара.

Американският производител на стомана U.S. Steel намаля с 2.4% до 43.24 щ. д. Китайското правителство обяви, че търси начини да ограничи свръхпроизводството на стомана и цимент, след като инвестиционният интерес е нараснал в следствие на рекордна кредитна експанзия.

Положителен импулс дойде от финансовите резултати на веригата на дребно Dollar Tree Stores, които надминаха очакванията на анализаторите. Акциите на компанията се повишиха с 4.7% до 50.13 долара.

Петролът се понижи с 62 цента до 71.43 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк, след като правителствените запаси за седмицата са отбелязали спад . Златото се движеше положително по време на сесията и добави 0.13% до 945.70 долара за трой-унция.

Константин Сираков, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg