Уолстрийт e обнадежден, че гърците преосмислят опозицията си срещу бюджетните реформи

1077
Уолстрийт e обнадежден, че гърците преосмислят опозицията си срещу бюджетните реформи

Щатският фондов пазар откри новата работна седмица с разведрено настроение, благодарение на подновената надежда, че Гърция все пак ще остане в еврозоната, и признаците за стабилизиране на жилищния пазар в САЩ.

Проведени през уикенда проучвания на общественото мнение разкриха, че гърците преосмислят съпротивата си срещу стягането на коланите и подкрепящата бюджетните реформи партия Нова демокрация отново излиза напред.

Притесненията за далеч по-голямата испанска икономика обаче ограничиха възхода на бенчмарк индексите, след като кредитната агенция Egan-Jones Ratings Co. отново понижи рейтинга на страната – на B от Bb-.

В полза на биковете бе статистиката за цените на жилищата в САЩ. Макар че домовете в 20-те града, включени в показателя S&P/Case-Shiller са продължили да поевтиняват и през март, понижението е най-слабото от година насам. Жилищните строители се възползваха от новината, като компонентата на S&P 500, следяща бранша, скочи с 1.9%. Акциите на D.R. Horton поскъпнаха с 2.5 на сто до $17.43, а на PulteGroup – с 2% до $9.52.

Разочароващ обаче се оказа докладът за потребителското доверие, изготвян от Conference Board, който разкри, че песимизмът на американците продължава да се задълбочава за трети пореден месец и през май.

Все пак, поне на Уолстрийт оптимизмът надделя, като всички десет индустрии, включени в S&P 500, приключиха деня на зелено, поведени от доставчиците на суровини и технологиите.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от представянето на глобалната икономика, отново се върнаха на дневен ред в съзнанието на инвеститорите, като Morgan Stanley Cyclical Index се вдигна с две на сто. Книжата на най-мащабния световен производител на строителна и минна техника Caterpillar се повишиха с 2.9% до $92.52. Дяловете от Bank of America скочиха с 4.1% до $7.44, а най-големият щатски производител на алуминий Alcoa напредна с три на сто до $8.89.

Въглищно добивните компании се възползваха от доклада на Goldman Sachs Group Inc., които вдигнаха оценката си за индустрията. Peabody Energy Corp. поскъпнаха с 5.6% до $25.22, а Consol Energy Inc. – с 1.8 на сто до $30.13.

Слънчевото настроение, разпростряло се над Уолстрийт във вторник не успя да спаси Facebook, които се сринаха с 9.6% до $28.84 – с почти $10 под цената, постигната на първичното публично предлагане на книжата им от 18-ти май.

Vertex Pharmaceuticals Inc. също се наредиха сред аутсайдерите, с рекордното от 2008 г. насам понижение от 11% до $57.80. Фармацевтичната компания преразгледа доклада си от преди две седмици и заяви, че двата й медикамента за цистична фиброза не са толкова ефективни, колкото се предполагаше.

Western Digital Corp. паднаха с 3% до $33.17 след като Barclays Plc понижиха оценката си за производителя на твърди дискове.

Във вторник, Dow Jones Industrial Average се вдигна със 125.86 пункта, или 1%, до 12 580.69, а Standard & Poor's 500 – с 14.60 пункта, или 1.1 на сто, до 1 332.42. Технологично ориентираният Nasdaq Composite добави 33.46 пункта, или 1.2% към стойността си, до 2 870.99. Около 6.2 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 8.6% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg