Уолстрийт е разочарован от умерената реакция на Федералния резерв

974
Уолстрийт е разочарован от умерената реакция на Федералния резерв

Уолстрийт възлагаше прекалени надежди на срещата на Федералния резерв и реагира разочаровано на изявлението на регулаторите, въпреки че те гласуваха удължаване на „Операция Туист” до края на 2012 г. В програмата за стимулиране на икономиката, предвиждаща закупуване на краткосрочни дългови книжа и замяната им с дългосрочни, ще бъдат влети допълнително 267 млрд. долара.

Макар че пазарът очакваше по-мащабни мерки, анализатори признават, че Федералният резерв е прав да задържи в резерв част от мощта си, за да може да реагира на евентуално влошаване на ситуацията, особено на фона на европейските проблеми. В подкрепа на тревогите, финансистите снижиха прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ за 2012 г. до диапазона 1.9-2.4%, спрямо 2.4-2.9%, очаквани през април. Централната банка подчерта още, че е готова да предприеме допълнителни действия за окуражаване на икономиката, ако това се наложи.

И докато дългоочакваното решение на Федералния резерв потопи индексите в посока надолу, понижението бе ограничено до символични нива, благодарение на поуспокояването на страховете за Стария континент.

Германският канцлер Ангела Меркел даде знак, че е готова да преосмисли съпротивата си срещу идеята европейските спасителни фондове да закупуват директно дълговите книжа на затруднените държави от вторичния пазар. Въпреки че Меркел подчерта, че засега няма приети конкретни планове в тази насока, тя заяви, че„възможността открива остава”.

В Гърция, консервативната Нова Демокрация постигна съгласие с партньорите си от Пасок и демократичната левица да сформира на коалиционен кабинет, а Антониос Самарас положи клетва като новия премиер на балканската държава.
Тревогите за Испания също поотслабнаха, след като доходността по 10 годишните бенчмарк облигации на страната отново се врънаха под взривоопасната граница от 7 на сто.

Въпреки това, в сряда осем от десет индустрии, включени в S&P 500 приключиха деня на червено, като доставчиците на комунални услуги и потребителски стоки и услуги отбелязаха най-силно понижение. На зелено се задържаха технологиите и финансите. Книжата на Adobe Systems Inc. паднаха с 2.7% до 31.99 долара, след като разработчикът на софтуер снижи прогнозата си за ръста на годишните печалби до 7-8% - „анемично постижение” за сектора, коментираха анализатори.

P&G загубиха 2.9% до 60.39 долара, след като също орязаха очакванията си за фискалната 2012 г., изтъквайки, че растящата безработица в Европа и Северна Америка се отразява негативно на продажбите им.

Macquarie Group Ltd. снижиха оценката си за Walgreen Co. и дадоха 12 месечна прогноза за стойността на акциите от 34 долара. В отговор, дяловете от най-голямата щатска верига аптеки паднаха с 2.9% до 29.21 долара.

Сред фаворитите за деня се наредиха авиокомпаниите, които ще се облагодетелстват от поевтиняването на петрола. Черното гориво удари осем месечен минимум, след като щатското енергийно министерство разкри, че запасите на страната са на най-високото им ниво от 22 години насам. Bloomberg U.S. Airlines Index напредна с 2.3%

Cisco Systems Inc. поскъпнаха с 1.9% до 17.51 долара, след като BMO Capital Markets вдигнаха оценката си за най-големият световен доставчик на мрежови съоръжения.

Barclays Plc. пък публикуваха положителен доклад за производителя на чипове Applied Materials Inc. и котировките по позицията се вдигнаха с 3.4% до 11.55 долара.

Tesla Motors Inc. скочиха с 5.3% до 33.78 долара, докато производителят на захранвани с електричество автомобили се подготвя да изкара на пазара новите седани Model S, Goldman Sachs вдигнаха прогнозата си за цената на акциите му.

Като цяло в сряда, пазарът остана да тъпче на място, като Dow Jones Industrial Average падна, но скромно – с 13.02 пункта или 0.10% до 12,824.31. Умерено понижение отбеляза и Standard & Poor's 500 – от 2.28 пункта или 0.17% до 1,355.69. Технологично ориентираният Nasdaq Composite успя да приключи деня на позитивна територия, макар и с минимално повишение от 0.69 пункта или 0.02% до 2,930.45. Около 6.6 млрд. книжа смениха притежателя си на пода на щатските борси, или приблизително колкото е среднодневия обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg