Уолстрийт не се стресна от гръцката заплаха

1452
Уолстрийт не се стресна от гръцката заплаха

В навечерието на изборите в Гърция, Уолстрийт не се уплаши и задържа възхода си, убеден, че централните банкери на развитите икономики стоят в готовност да подкрепят пазарите в случай на нужда.

Отделно, президентът на Европейската централна банка Марио Драги намекна, че облекчаването на монетарната политика в еврозоната може скоро да стане факт, а Английската централна банка оповести мерки за вливане на ликвидност в банковата си система.

Инвеститорите влагат големи надежди и че Федералния съвет ще обяви конкретна програма за действие на срещата си другата седмица.

Така парадоксалната логика, че колкото по-слаби са икономическите данни, толкова по-добре, защото се увеличава шанса за стимули, остава в сила.

Затова пазарът не се трогна, че производствената активност в региона на Ню Йорк се свива рязко през юни, а индексът на индустриалната продукция в САЩ се понижава през май. Доверието на потребителите също се влошава в началото на юни спрямо предходния месец.

Въпреки това, всички 10 индустрии, включени в S&P 500, приключиха сесията с повишение, поведени от енергетиката и технологиите. Акциите на Chevron Corp. поскъпнаха с 2.4% до $104.33, а наOracle Corp.– с 2.9% до $27.70след като ThinkEquity LLC препоръчака книжата на купувачите.

Microsoft напреднаха с 2.3% до $30.02. Анонимен източник, близък до компанията разкри, че следващата седмица софтуерният гигант ще обяви плановете си да пусне в продажба на нов таблет компютър, работещ с последната версия на Windows.

IntercontinentalExchange Inc.скочиха с 4.7% до $134.80 след като офертата им за придобиване на London Metal Exchangeбе отхвърлена за сметка на Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd.Според анализатори, след проваленият опит за покупка на лондонската борса за метали четвъртият по големина пазар на фючърси в САЩ може да реши да насочи част от паричния си ресурс директно към акционерите си.

Седмичното повишение на Facebook достигна 11%, след като в петък социалната мрежа възстанови още 6.1% от стойността на книжата си до $30.01. Компанията помоли съда да обедини 40 от заведените срещу нея искове от инвеститори, възмутени  от проблемите при първичното публично предлагане на книжата й в средата на май.

Navistar International Corp.се изстреляха със 7.6% до $29.95след като MHR Fund Management LLC разкриха, че държат 13.6% дял от производителя на камиони – повече от квотата от 11.9 на сто, притежавана от милиардера инвеститор Карл Икан.

Финансите напреднаха средно с 1.4% в последния работен ден от седмицата, като акциите на Bank of America Corp.успяха да изплуват от плитчината от 1.4% и да приключат с 3.1% нагоре на $7.90.

Денят обаче не бе слънчев за всички - Bloomberg U.S. Airlines Index, включващ 10 щатски авиокомпании, се срина с 2.2%. US Airwaysпаднаха с 3.6% до $12.03, аSouthwest Airlines Co. – с 2.9 на сто до $8.93.

В петък Dow industrials Average успя да добави още 115.25пункта към стойността си или 0.9%, до 12 767.17, след като ден по-рано се вдигна със 155 пункта. Standard & Poor's 500се повиши с 13.73пункта или 1% до 1 342.83,а технологично ориентираният Nasdaq Composite – с 36.47пункта или 1.3%до 2 872.80. Около 7.5 млрд. книжа смениха притежателя си на пода на щатските борси или с 11% над среднодневното ниво на търговия за последните три месеца.

 Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lilis
# 0
01:07 | 26 July 2012
That's an expert anwser to an interesting question
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg