Уолстрийт не се вдъхнови от действията на централните банкери от Европа и Китай

736
Уолстрийт  не се вдъхнови от действията на централните банкери от Европа и Китай

Инвеститорите не посрещнаха с особен ентусиазъм дългоочакваните мерки за стимулиране на икономиката, предприети от централните банкери от Европа, Китай и Великобритания. В четвъртък S&P 500 прекрати тридневния си възход, който бе най-силния за 2012 г., въпреки някои окуражаващи знаци за щатския пазар на труда, които трябваше да влеят оптимизъм на пазара преди официалния месечен правителствен доклад в петък.

Според анализатори, Уолстрийт вече е калкулирал в цените решението на Европейската централна банка да понижи основните си лихвени равнища. Някои инвеститори изразиха разочарованието си, че Марио Драги не е допълнил мерките с допълнителни стимули, а други изтъкнаха тревожното състояние на икономиката на Стария континент, което подбуди регулаторите към действие. Понижението на основните лихви в Китай, за втори път за по-малко от месец, бе по-изненадваща новина, но и тя не успя да вдъхнови купувачите, нито пък решението на Английската банка да разшири програмата си за закупуване на облигации.

Унилото настроение и слабата търговия завлядаха пазара, въпреки че доклад, изготвен от

Automatic Data Processing and Macroeconomic Advisers оповести, че откриването на нови работни места в частните американски компании се оживява по-бързо от очакваното през юни. Отделно, според седмичната статистика на Министерство на труда, броят на новоподадените молби за помощи за безработни се понижава. Купувачите обаче предпочетоха да изчакат месечните правителствени дании в петък, преди да заложат парите си.

В четвъртък осем от 10 индустрии, включени в S&P 500, приключиха деня на червено, а финансите и енергетиката загубиха с по над 1.3%. Котировките на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от глобалната икономика, показаха големи колебания, като Morgan Stanley Cyclical Index се люшкаше между повишение от 0.5% до спад от 0.9%, за да завърши деня практически без промяна.

Банките не се наредиха сред фаворитите на Уолстрийт за деня – 23 от общо 24 позиции, включени в KBW Bank Index, затвориха сесията надолу. Дяловете от JPMorgan Chase & Co. отбелязаха най-силното понижение сред сините чиове, като се сринаха с 4.2% до $34.38, а Bank of America отстъпиха с 3% до $7.82.

Технологиите, които притежават тежест от 20% в S&P 500, успяха да се измъкнат от негативната тенденция, а гигантът на индустрията – Apple, се покатери с 1.8% до най-високото си ниво от 25-ти април - $609.94.

Търговските вериги подкрепиха основните бенчмарк индекси. Те поеха твърдо нагоре, след като публикуваните отчети за продажбите през юни надскочиха очакванията на Уолстрийт. Най-силно се представиха магазините, предлагащи луксозни стоки или значителни отстъпки, а тези, разчитащи най-вече на покупките на средната класа, останаха по-назад.

TJX, собственици на веригите T.J. Maxx и Marshalls, скочиха с 3.7% до $44.09, Limited Brands Inc., които държат магазините за дамско бельо Victoria’s Secret, се изстреляха с 4.5% до $46.12, а Saks напреднаха с 2.5% до $11.19. Юнските продажби на Target Corp. обаче се повишиха по-слабо от очакваното – с 2.1%, и книжата на дружеството поевтиняха с 1.1% до $57.15.

Сред най-силно представилите се позиции за деня се наредиха Netflix Inc., които скочиха с рекордните от януари насам 13% до $81.72. Компанията за видео абонаметни услуги привлече интереса на инвеститорите, след като анализатори изчислиха, че онлайн зрителската маса на Netflix бие представянето на кабелните и телевизионни мрежи.

Yelp Inc. поскъпнаха с 5.8% до $26.16 благодарение на спекулациите, че по-малкия и по-евтин модел iPad на Apple, който се очаква да дебютира в края на годината, ще помогне на компанията да привелече повече потребители.

Patriot Coal Corp. се изстреляха с 23% до $2.26, подкрепени от слуховете, че дружеството е близо до сключване на сделка за рефинансиране на дълга си. За последните три дни, котировките по позцията скочиха с 85% - най-силното представяне за дружеството, откакто се отдели от Peabody Energy Corp. през октомври 2007 г.

В четвъртък Standard & Poor's 500 загуби 6.44 пункта или 0.5% до 1,367.58, а Dow Jones Industrial Average се понижи с 47.15 пункта или 0.4% до 12,896.67. Технологично ориентираният Nasdaq Composite успя да се закове на място, с повече от символичното повишение от 0.04 пункта или 0%, за да приключи деня на 2,976.12. Около 5.3 млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 21% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg