Уолстрийт не вярва на сълзи за 100 млрд. евро

1319
Уолстрийт не вярва на сълзи за 100 млрд. евро

Уолстрийт не се впечатли от решението на европейските лидери да отпуснат до 100 млрд. евро на Испания, за да заздрави затъналата си в лоши дългове банкова система.

В понеделник, бенчмарк индексите отново поеха надолу, като малцина повярваха, че поредната спасителна операция на Стария континент ще пожъне по-убедителни резултати от досегашните безплодни опити да се ограничи дълговата криза.

Дори и за лаиците е ясно, че сумата трудно ще измъкне Мадрид от затрудненията му, а цената на испанския дълг ясно демонстрира какво мислят пазарите – доходността на 10 годишните облигации на страната отбелязаха най-силния си скок от декември насам, с 0.29 проценти пункта до 6.47%.

На фона на предстоящите избори в Гърция и евентуалния крах на обединената валута, апетитът към риск наближава кота нула.

Девет от десет индустрии, включени в S&P 500, приключиха деня на червено, като най-слабо се представиха финансите, доставчиците на суровини и технологиите. Инвеститорите избягват и компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, като Morgan Stanley Cyclical Index се срина с 2.6%.

KBW Bank Index отстъпи от отбелязания в началото на сесията ръст от 1.4%, за да се гмурне с 2.3 на сто. Акциите на Bank of America поведоха сините чипове надолу с понижение от 3.7% до $7.28, а Morgan Stanley поевтиняха с 2.5% до $13.37.

Apple не успя да впечатли пазара с представянето на новата си версия на мобилен софтуер, към който са прибавени карти и интеграция с Facebook. Технологичният гигант подобрява и компютрите си MacBook, добавяйки по-бързи чипове и по-усъвършенстван дисплей. Въпреки това, котировките по позицията се хлъзнаха с 1.6% надолу до $571.17.

Facebook също продължиха спада си, с нови 0.4 на сто до $27.01.

Nvidia Corp. обаче се вдигнаха с 1.2% до $12.26, благодарение на новината, че новите MacBook Pros използват графични процесори, произведени от компанията.

Производителите на стомана преживяха тежък ден, след като анализаторът от Goldman Sachs Сал Тарани предупреди, че горещо валцованата стомана – бенчмарк продукт, използван за производството на автомобили, ще падне под $600 на тон. Тарани очерта мрачна картина за бъдещето на сектора и даде прогнозна цена на акциите на AK Steel от $5 за следващите шест месеца. В отговор, акциите на дружеството се сринаха с 14% до най-ниското им ниво от 2004 г. насам - $4.99. Най-големият щатски представител на бранша, U.S. Steel Corp., също пострада, с понижение от 6.5% до $17.89.

Green Mountain Coffee Roasters Inc., производител на кафеварките Keurig, се сгромолясаха със 7.8% до $21.32, след като най-голямата верига мегамаркети в САЩ Kroger Co. заяви, че ще предложи своя собствена версия на каните, използвани при Keurig.

Diamond Foods Inc. предупредиха, че няма да успеят да публикуват счетоводните си резултати за тримесечието навреме, въпреки отсрочката, отпусната им от тържището Nasdaq. Инвеститорите ясно изразиха възмущението си, като котировките по позицията се стопиха със 7.6% до $18.63.

Здравният застраховател Centene Corp. изгуби рекордните от 2008 г. насам 22% от стойността на акциите си до $27.58 след като оряза прогнозата за печалбите си, позовавайки се на по-високи от очакваното разходи.

Сред оскъдните добри новини за деня, Progress Energy Inc. се вдигнаха с 2.5% до $59.60. Доставчикът на комунални услуги обяви, че регулаторите са дали зелена светлина на Duke Energy да придобие дружеството в сделка за $26 млрд.

В понеделник, Dow Jones Industrial Average загуби 142.97 пункта от стойността си или 1.1% до 12 411.23, а Standard & Poor's 500 падна с 16.73 пункта или 1.3%, до 1 308.93. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се понижи с 48.69 пункта или 1.7% до 2 809.73. Около 6.1 млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 9.5% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg