Уолстрийт остава мрачен въпреки окуражаващите данни за щатската икономика

804
Уолстрийт остава мрачен въпреки окуражаващите данни за щатската икономика

Във вторник, Уолстрийт осъзна, че Гърция не е центърът на цивилизацията, и макар че страната така и не успя да сформира правителство и ще се наложи провеждането на нови избори, приятни изненади от други точки на света помогнаха бенчмарк индексите поне за момент да подадат глави на позитивна територия.

Фондовият пазар се люшкаше между печалбата и загубата, но в крайна сметка тревогите около евентуалното разцепване на Монетарния съюз не позволиха на инвеститорите да изразят ентусиазма си от задоволителното представяне на щатската икономика.

Промишлеността в региона на Ню Йорк доказа, че e по-жизнеспособна, отколкото предполагаха анализаторите, като индексът на Федералния резерв за май скочи до 17.1 пункта спрямо 6.6 пункта предходния месец, Средната прогноза на експерти, анкетирани от Bloomberg, бе за почти двойно по-слабо повишение, до 9 пункта.

Приятна изненада представи и индексът на доверието на жилищните строители, изготвян от националната браншова организация и Wells Fargo, като удари най-високото си ниво от май 2007 г. насам, до 29 пункта. Резултатът подкрепи котировките на компаниите от сектора, които напреднаха със средно 2.2%. Акциите на Lennar Corp. поскъпнаха с 2.8% до $29.16, а на D.R. Horton – с 2.5 на сто до $17.33.

Отделно, статистиката за продажбите на дребно и цените на потребителските стоки в САЩ може и да не допринесе за оптимизма, но и поне не се размина значително с очакванията на Уолстрийт.

И в Европа не всички новини бяха мрачни. Еврозоната успя да избегне повторната рецесия, като брутният вътрешен продукт на региона остана без промяна през първото тримесечие спрямо края на 2011 г. Заслугата за успеха е предимно на Германия, която успя да надскочи пет пъти прогнозите на анализаторите, отбелязвайки икономически ръст от 0.5 на сто.

Русия също се представя по-силно от очакванията, постигайки експанзия от 4.9% на годишна база, спрямо очаквания за покачване на БВП от четири на сто.

На корпоративния фронт, JPMorgan Chase & Co. възстанови част от натрупаните през последните дни загуби, повишавайки се с 1.3% до $36.24. Във вторник, главният изпълнителен директор Джейми Даймън заяви, че не вижда причина скандалът около неуспешните сделки с деривати за $2 млрд. да се отрази на размера на дивидента.

Groupon Inc. успяха да приключат сесията с 3.7% нагоре до $12.17, орязвайки отбелязаният по-рано през деня скок от 27 на сто. Търговският уеб портал отчете печалба за първото тримесечие, която надскочи очакванията, благодарение на понижените разходи за маркетинг и оживените международни продажби.

TJX Cos. бяха лидерите на S&P 500, като се изстреляха с 6.9% до $42.45. Собственикът на търговските вериги T.J. Maxx и Marshalls се похвали с ръст на продажбите за първото тримесечие от 11% до $5.8 млрд., спрямо $5.22 млрд. година по-рано.

В разгара на гръцката драма обаче, енергетиката и производителите на суровини продължават да страдат, като във вторник паднаха с още 1.4%. Книжата на Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. се сринаха с 4.8% до $32.65, а на Alcoa Inc. – с 4.2 на сто до $8.71.

Ако търпението е добродетел, то това не е оправдание за Avon да злоупотребяват с него. Уморени от нерешителността на козметичната компания, Coty Inc. оттеглиха офертата си за придобиване на дружеството на стойност $10.7 млрд. Ако сделката се бе осъществила, тя би оценила акциите на Avon на $24.75. При настоящето положение обаче, котировките се сринаха с 11 на сто до $18.71.

Home Depot предупредиха, че ръстът на продажбите им след първото тримесечие ще се забави, тъй като топлото време издърпа напред покупките на разсади и градински съоръжения. Акциите на магазините със стоки за дома отстъпиха с 2.4% до $48.67.

Във вторник, Dow Jones Industrial Average падна с нови 63.35 пункта, или 0.5%, до 12,632.00, достигайки най-ниското си ниво от 19-ти януари насам. Standard Poor's 500 се понижи със 7.69 пункта, или 0.6%, до 1,330.66, а технологично ориентираният Nasdaq Composite – с 8.82 пункта, или 0.3%, до 2,893.76. Около 7.3 млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 9% над среднодневния обем на търговия за последните три месеца.


 

Източник: Глобал Маркетс


 

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg