Уолстрийт отново аплодира лошите новини

885
Уолстрийт отново аплодира лошите новини

В четвъртък, щатските инвеститори нямаше на какво да се радват. Новините, както от Европа, така и от САЩ, бяха оцветени в преобладаващи черни краски. Обичайната логика „колкото по-зле, толкова по-добре” обаче отново излезе на преден план, като мнозина са убедени, че ситуацията се влошава достатъчно убедително, за да принуди централните банкери да предприемат така очакваните мерки за стимулиране на икономиката.

В САЩ броят на новоподадените молби за помощи за безработни неочаквано се покачи, а данните за миналата седмица бяха ревизирани в посока нагоре. Отделно, анализатори изтъкват, че ръцете на Федералния резерв са отвързани за действие, след като индексът на потребителските цени отбеляза най-силния си спад от декември 2008 г. насам – 0.3%. Дали Федералният резерв наистина ще се намеси ще стане ясно следващата седмица на срещата на щатските регулатори. Дотогава надеждите остават живи, а агенция Ройтерс ги подхрани, като обяви, че централните банкери от Г20 се подготвят за координирани действия, които да осигурят ликвидност на пазарите след гръцките избори, ако това се наложи.

Никой не оспорва, че и Европейската централна банка има достатъчно поводи да се раздвижи. Испанските дългови книжа удариха исторически рекорд, като според търговската платформа Tradeweb, доходността им достигна 6.958%. Резултатите от проведения в Италия аукцион бяха посрещнати със смесени чувства – страната успя да набере 4.5 млрд. евро, но цената на дълга скочи рязко в сравнение с преходния проведен търг.

Облаците над Стария континент са натежали не само от очакванията за изборите в Гърция, но и от поредната серия орязване на кредитните рейтинги. Moody's Investors Service снижиха оценката си за Испания с цели три степени до Baa3 – на границата на джънка. Egan-Jones Ratings Co. преразгледаха в посока надолу не само рейтинга на Испания, но и на Франция.

Всяка лоша новина обаче бе добре дошла в четвъртък. Morgan Stanley Cyclical Index, който включва компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, се вдигна с 0.82%.

Най-голямата верига със стоки за дома Home Depot се покатери с 2.3% до $52.16, а Walt Disney Co. напреднаха с 2.1 на сто до $47.18.

Енергетиката също отбеляза силна сесия, със средно повишение от 1.7%. Акциите на Exxon Mobil поскъпнаха с 1.9% до $82.13, а на Cabot Oil & Gas Corp. – с цели 8.6 на сто до $35.04.

Travelers Cos. бяха най-силно представилият се от сините чипове, с покачване от 2.4% до $63.12, а Bank of America се възползваха от възстановяването от 1.3% на сектора на финансите, за да се вдигнат с 2.1% до $7.66.

Телефонните компании скочиха с 1.9%, а доставчиците на потребителски стоки и услуги, което включва търговски вериги, хотели и ресторанти, напреднаха с 1.4 на сто.

Компонентата на S&P 500, следяща жилищните строители, се изстреля с 4.1%, като акциите на Lennar Corp. скочиха с 3.6% до $25.55, а на PulteGroup Inc. – с 5.2% до $8.85.

International Game Technology се доказаха като лидерите на S&P 500, с покачване от 14% до $15.12. Производителят на игрални автомати прие програма за обратно изкупуване на акциите си на стойност $1 млрд. в опит да компенсира инвеститорите за спада на книжата от 23% за тази година.

Family Dollar Stores Inc. напреднаха с 4% до рекордните $72.85 след като Cleveland Research Co. вдигнаха оценката си за компанията, заявявайки, че нов асортимент от стоки ще подкрепи продажбите на търговската верига.

Edwards Lifesciences Corp. грабнаха бронзовия медал сред събратята си от S&P 500, като скочиха със 7 на сто до $96.88. Компанията получи подкрепата на консултативния съвет на щатските регулатори медикаментът й Sapien да бъде използван като алтернатива на сърдечната хирургия при някои пациенти.

Листваните в САЩ акции на финландския производител на мобилни телефони Nokia се сринаха с 16% до $2.35 след като компанията обяви, че възнамерява да съкрати още 10 хиляди работни места до края на следващата година, в опит да се пребори с ожесточаващата се конкуренция.

В четвъртък Dow Jones Industrial Average скочи със 155.53 пункта или 1.2% до 1 2651.91, а Standard & Poor's 500 – с 14.22 пункта или 1.1% до 1 329.10. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се вдигна най-слабо – със 17.72 пункта или 0.6% до 2 836.33. Около 6.6 млрд. книжа смениха притежателя си на пода на щатските борси или с 2.5% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg