Уолстрийт отново даде на заден ход

690
Уолстрийт отново даде на заден ход

Уолстрийт отново се върна на негативна територия в четвъртък, и този път Европа не бе обичайният заподозрян за песимизма. Даже напротив – слуховете, че закъсалите държави от Стария континент могат да разчитат на допълнителна помощ, позволиха на пазара да ограничи загубите си в последния час от сесията. Тези спекулации се разнасяха още от ранния следобед, но към края на деня набраха сила.

Други новини обаче допринесоха за унилото настроение на инвеститорите. Върховният съд на САЩ даде зелена светлина на плана на президента Барак Обама за реформа на здравната система, броят на новоподадени молби за помощи за безработни остана близо до най-високите си нива за годината, а производствената активност в западните щати се забави с по-скоростно темпо от предвижданото. Отделно, окончателните данни потвърдиха, че щатската икономика се е разраснала с 1.9% през първото тримесечие, но експанзията бе задвижена най-вече от потреблението – двигател, който губи мощност на фона на слабото представяне на трудовия пазар.

Пазарът отвори надолу, след като съдът постанови, че идеята на Обама здравното застраховане да стане задължително и американците, неразполагащи с полица, да бъдат санкционирани, не противоречи на конституцията. Анализатори коментираха, че ако застрахователите са принудени да предлагат покритие независимо от историята на предходните заболявания на клиента си, това неминуемо ще изяде печалбите.

WellPoint паднаха с над 5% до $65.90, Aetna – с 2.71% до $39.85, а Cigna – с 2.69% до $44.18. UnitedHealth Group и Humana обаче успяха да се задържат на зелено, макар и с минимални повишение – от съответно 0.5% и 0.03%, до $59.6 и $79.56.

За сметка на това, частните болници и клиники ще извлекат полза от промените, тъй като към тях вече ще се обръщат и пациенти, които преди не са можели да си позволят услугите им. HCA Holdings скочиха с 10.75% до $29.47, THC Healthcare – с 5.42% до $5.25, а а Community Health Systems – с 8% до $27.54.

Финансите бяха един от най-слабо представилите се сектори за деня, след като New York Times съобщи, че загубите на JPMorgan от неуспешни сделки с деривати може да се окажат близо четири пъти над предходните оценки и да достигнат $9 млрд. Акциите на JPMorgan паднаха с 2.5% до $35.88, а компонентата на S&P 500, следяща бранша, успя да ограничи загубите от 1.9%, регистрирани по време на сесията, за да затвори с 0.2% надолу. Citigroup Inc. също успяха да се измъкнат от дупката от 5.4%, за да поевтинят с 2.6 на сто до $26.39.

Cisco Systems Inc. отбелязаха понижение от 1.5% до $16.48 след като анализатори на Lazard Ltd. предупредиха, че производителят на мрежово компютърно оборудване е изправен пред затихващо търсене на продукцията си.

Family Dollar Stores Inc. се сринаха с 2.8% до $67.20 след като собственикът на над 7200 магазина понижи прогнозата си за фискалната 2012 г. Конкурентите им от Rival Dollar Tree Inc. поевтиняха с 2.4% до $52.18, а Dollar General Corp. – с 0.5 на сто до $53.73.

News Corp., които във вторник и сряда се изстреляха с общо 11% нагоре, отстъпиха с 1.4 на сто в четвъртък до $21.99.

Genworth Financial Inc. скочиха с 11% до $5.43. Животозастрахователят обяви, че води дискусии с Highfields Capital Management LP за увеличаване на стойността на дяла от компанията, притежаван от хедж фонда.

В четвъртък Dow Jones Industrial Average се понижи с 24.75 пункта или 0.2% до 12 602.26, а

Standard & Poor's 500 падна с 2.81 пункта или 0.2% до 1 329.04. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се представи най-слабо, като загуби 25.83 пункта от стойността си или 0.9% до 2 849.49. Около 6.8 млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси, или приблизително колкото е среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg