Уолстрийт отново се гмурна рязко надолу

826
Уолстрийт отново се гмурна рязко надолу

Оптимизмът на Уолстрийт се оказа повече от преходен. Въпреки че работната седмица стартира във вторник с позитивна нотка, само ден по-късно бенчмарк индексите се гмурнаха рязко надолу, давайки всички основания на анализаторите да очакват, че изминалият месец май ще е най-лошият за щатския фондов пазар за последните две години.

Сривът настъпи след като испанските банки отчетоха силно свиване на депозитите на фирми и домакинства – с 31.44 млрд. евро до 1.624 трилиона – най-ниският им обем от началото на дълговата криза. В отговор, десетгодишните облигации на Мадрид скочиха с 0.23 процентни пункта до 6.669% - най-високата им доходност от ноември насам, според справка на Tradeweb.

Страховете, че Испания ще се катурне по примера на Гърция се задълбочиха след като все още не е ясно дали Европейската централна банка ще одобри плановете на правителството за рекапитализацията на Bankia на стойност 19 млрд. евро.

За да добави сол в раната, индексът на бизнес доверие в еврозоната за април доказа, че предприемачите на Стария континент не хранят илюзии за скорошен край на дълговата криза.

Новините от САЩ не успяха да разведрят атмосферата, след като публикувана статистика разкри, че броят на американците, сключили договор за покупка на жилище на вторичния пазар пада през април с най-силното си темпо от година насам. Компонентата на S&P500, следяща строителите на домове, се срина с 4.9%, а акциите на Lennar Corp. поевтиняха рязко с 6.7 на сто до $26.82.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от глобалната икономика, поведоха фондовия пазар надолу, а дружествата от сектора на енергетиката пострадаха, след като петролът поевтиня с над три на сто до под $88 на барел. Morgan Stanley Cyclical Index загуби 2.5% от стойността си, като книжата на Bank of America Corp. се хлъзнаха с 3.2% надолу до $7.20, на Alcoa Inc. – с 3.5% до $8.58, а на Caterpillar Inc. – с 2.5% до $90.18.

Тридесет от 32-те търговски дружества, включени в S&P 500 Retailing Index, затвориха на червено, стопявайки индикатора със средно 1.6%. Международният съвет на търговските центрове – организация, която следи представянето на сектора, понижи прогнозата си за ръста на продажбите на американските магазини, отворени от поне година, от 3 на 2%, позовавайки се на по-унилия от очакваното потребителски интерес.

Дяловете от Sears се сринаха с 9% до $52.34, на Kohl’s Corp. – с 3.6 на сто до $48.82, а на Macy’s Inc. – с 1.8% до $38.30.

Research In Motion удариха най-ниското си ниво от 2003 г. насам - $10.35. Котировките се гмурнаха със 7.8%, след като производителят на Blackberry предупреди, че вероятно ще завърши тримесечието на загуба – първата от осем години.

Facebook продължиха да разочароват инвеститорите с поредното си понижение – от 2.3% до $28.19.

И други интернет гиганти преживяха тежък ден. EBay Inc. паднаха с рекордните от ноември насам 4.6% до $39.59. Анализатори пророкуваха, че онлайн търговецът няма да успее да посрещне очакванията за финансовите си резултати за второто тримесечие, поради свиването на продажбите. Според изчисления на Investment Technology Group Inc., за тримесечието, изтичащо в края на юни, оборотът на компанията ще е едва $3.33 млрд., при средна оценка на анализатори, анкетирани от Bloomberg, за $3.37 млрд.

Веригата за автомобилни части Pep Boys -- Manny, Moe & Jack се срина с 20% до $8.89 след като обяви, че сделката за поглъщането й от страна на Gores Group LLC на стойност $1 млрд. се е провалила.

Whirlpool Corp. напреднаха с 0.5% до $63.13. По-рано през деня производителят на бяла техника достигна повишение от цели 4.2%, след като щатското Министерство на търговията обяви, че обмисля да наложи мито от цели 71% върху вноса на перални от Южна Корея.

Monsanto Co. поскъпнаха с 2.2% до $76.41 след като най-големият глобален производител на семена и генетично модифицирани култури обяви, че ще успее да изненада приятно Уолстрийт с финансовите си резултати за третото тримесечие, благодарение на силните продажби в САЩ, Бразилия и Източна Европа.

Въпреки че изминалата сесия като цяло не бе благоприятна за технологичните компании, Apple Inc. успяха да затворят с повишение от 1.2% до $579.17.

В сряда, Dow Jones Industrial Average се срина със 160.83 пункта, или 1.3%, до 12 419.86, а Standard & Poor's 500 загуби 19.10 пункта от стойността си, или 1.4%, до 1 313.32. Технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 33.63 пункта, или 1.2%, до 2 837.36. Около 6.4 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси или с 5.5% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg