Уолстрийт приключи седмицата на рекордите на червено

1062
Уолстрийт приключи седмицата на рекордите на червено

В края на седмицата, в която Dow Jones Industrial Average прескочи 13000 пункта, а S&P 500 удари най-високото си ниво от 2008 г. насам, инвеститорите се уплашиха, че може би са прекалили с ентусиазма си. Бенчмарк индексите се оцветиха в червено на фона на притесненията, че възстановяването на глобалната икономика все още е подложено на сериозен риск от страна на Европа.

На позитивната скала, лидерите на Стария континент подписаха новото съглашение за по-строги фискални ограничения. Инвеститорите обаче се задават въпроса дали продължителното стягане на коланите няма само да задълбочи опасността от рецесия.

Goldman Sachs повишиха три и шестмесечните си прогнози за основните европейски фондови индекси, както и оценката си за банковата система на региона, но Уол Стрийт остана скептичен.


Отчетеният изненадващ спад на продажбите на дребно в Германия за февруари само задълбочи мрачното настроение, а безработицата в Испания, която и без това е рекордна за континента, продължи да нараства и през февруари, до 23.3 на сто.

И докато пазарът се чудеше долко е прекалил с оптимизма си, проявен по-рано през седмицата, седем от десетте индустрии, включени в S&P, поеха надолу, а най-силно пострадаха енергетиката, финансите и промишлеността.

Позицията на American Express натисна Dow Jones надолу, след като акциите на издателя на кредитни карти поевтиняха с 1.1% до $52.99.

Anadarko Petroleum отстъпиха с 3.8% до $82.55, следвайки общата низходяща тенденция на енергетиката, след като петролът се оттегли от завладените нива над $110 на барел. Книжата на Cummins паднаха с 1.8% до $119.46, а Morgan Stanley се понижиха с 1.7% до $18.87.

Търговската верига Big Lots разочарова Уол Стрийт, като отчете продажби за четвъртото тримесечие на 2011 г. от $1.63 млрд., под прогнозите за $1.66 млрд. В резултат, котировките по позицията се сринаха с 4 на сто до $42.71

Morgan Stanley понижиха оценката си за книжата на Travelers Cos и единственият застраховател сред сините чипове се хлъзна надолу с 0.7% до $58.01.

Онлайн магазините Overstock.com Inc. паднаха с 11% до $6.11, на фона на разочароващи печалби за последното фискално тримесечие на 2011 г. – от едва $314.1 млн., при средна прогноза  на анализатори, анкетирани от  Bloomberg, за $377.5 млн. 

Последният работен ден за седмицата донесе разочарования за мнозина, но дебютантът Yelp не бе сред тях. На първия си ден на борсата, акциите на сайта за потребителски коментари, в който клиентите изказват впечатленията си от получени услуги и стоки, скочиха с 63.87% до $24.58. Базирана в Сан Франциско компания набра $107.3 млн. в първичното си публично предлагане на книжа, постигайки цена от $15 на дял.

Sara Lee обявиха, че вече могат да реализират плана си да листват част от операциите си на борсата в Амстердам и обещаха, че след това ще изплатят специален дивидент от $3 на акция. В резултат, производителят на кафе и чай под марките Douwe Egberts, Senseo и Moccona скочи със 7.1% до $21.83.

Shutterfly постигнаха още по-зрелищен напредък – от 17% до $31.36, като обявиха, че ще закупят онлайн фотографските услуги на фалиралата Eastman Kodak за $23.8 млн.

Акциите на Zynga поскъпнаха с 1.45% до $14.69 след като компанията обяви, че разработва нова платформа, която ще позволи на геймърите да се забавляват с игрите й, без да се налага да минават през Facebook или други социални мрежи.

Макар че в петък основните бенчмарк индекси се оцветиха в червено, понижението бе сравнително скромно, а търговията не бе особено оживена – едва около 6 млрд. акции смениха собствениците си на пода на щатските борси, или с 9.9% под средно дневното ниво за последните три месеца.

Dow Jones Industrial Average загуби 2.73 пункта, или 0.02% до 12977.60. Standard & Poor's 500 се понижи с 4.46 пункта, или 0.3% до 1369.63, а технологично ориентираният Nasdaq Composite затвори с 0.4% надолу на 2976.19.

 

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg