Уолстрийт разкъсан между банков ентусиазъм и европейски тревоги

724
Уолстрийт разкъсан между банков ентусиазъм и европейски тревоги

Още с откриването на сесията в понеделник, Уолстрийт побърза да изяви тревогите си от проведените избори в Европа. В центъра на вниманието бяха Гърция и Франция, като изглежда единственият въпрос, на който инвеститорите търсиха отговор бе – коя от двете държави застрашава по-силно предначертаният път за излизане от дълговата криза?

Във Франция, новият президент Франсоа Оланд изразява несъгласие с германския канцлер Ангела Меркел, която вярва, че спасението се крие в затягане на коланите, и може да изиска предоговаряне на извоювания с толкова мъки бюджетен пакт.

В Гърция, двете основни партии, подкрепящи фискалната дисциплина, успяха да съберат по-малко от две трети от гласовете, и остава неясно как ще бъде сформирано новото правителство и как то ще успее да наложи непопулярните реформи. Според песимистите, е време пазарът отново да калкулира в сметките си евентуалното оттегляне на балканската държава от еврозоната.

Бенчмарк индексите обаче бяха спасени и успяха да наваксат загубите благодарение на силното представяне на банковия сектор. Уолстрийт се нахвърли на книжата на американските заемодатели, след като Уорън Бъфет коментира, че те са в далеч по-добра форма от европейските си съперници и „ликвидността направо им изтича от ушите”.

Компонентата на S&P 500, следяща банковия сектор, нарасна с 1.2%, а KBW Bank Index се покачи с едно на сто, като всички 24 позиции, включени в индикатора, приключиха деня нагоре. Акциите на Bank of America Corp. поскъпнаха най-силно от сините чипове – с 2.8% до $7.96, а Wells Fargo & Co. се вдигнаха с 1.4% до $33.50.

В последния час на сесията, лагерът на биковете получи нова подкрепа. Публикуваният доклад за потребителските кредити за март разкри неочакван скок от $21.4 млрд. – най-силното нарастване от ноември 2001 г. насам, както в процентно, така и в номинално изражение. Данните за ръста на кредитите за февруари бяха ревизирани от $8.8 млрд. на $9.3 млрд.

Ободряваща новина за деня бе и скокът на котировките на Walt Disney Co., чиито акции напреднаха с 2.1% до $43.82, след като новата им продукция за супергерои „Отмъстителите” успя да набере рекордните $200.3 млн. през първия си уикенд. Оживените посещения в киносалоните не само отмиха горчивия спомен за провала на „Джон Картър”, но и доказаха, че Disney не са сбъркали, като заплатиха $4 млрд, за да придобият Marvel Entertainment.

Berkshire Hathaway също зарадваха инвеститорите – котировките по позицията се покатериха с 1.89% до $82.47, след като конгломератът обяви, че нетната му печалба за първото тримесечие е набъбнала двойно до $3.25 млрд., благодарение на силното представяне на фондовия пазар, подобряващата се икономика и по-малкият брой природни бедствия.

Tyson Foods Inc. се покатериха с 3.3% до $18.63, след като най-големият преработвател на месни продукти в САЩ надскочи очакванията на анализаторите с печалбите за второто си фискално тримесечие и обяви, че ще разшири програмата си за обратно изкупуване на акции с 35 млн. книжа.

Денят обаче далеч не бе успешен за всички играчи.

American International Group се сринаха с три на сто до $31.84, след като американското правителство се съгласи да продаде акции от застрахователя за $5 млрд., оценявайки книжата на $30.50 на брой, или със 7.1% под нивото на затваряне в петък.

Oracle пострадаха, след като съдът уважи само частично искът им срещу Google, с който те обвиняваха интернет гиганта, че е нарушил патентите им на Java технологиите. След като стана ясно, че Google ще заплатят само минимални щети, акциите им поскъпнаха с 1.77% до $607.55, а Oracle паднаха с 1.72% до $27.92.

В понеделник, около шест позиции отбелязаха повишение на пода на щатските борси срещу всеки пет, които се хлъзнаха надолу. Dow Jones Industrial Average обаче не успя да излезе на зелено, и приключи деня със загуба от 29.74 пункта, или 0.2%, до 13,008.53. Напредъкът на Standard & Poor's 500 бе по-скоро символичен - 0.48 пункта, или по-малко от 0.1%, до 1,369.58. Вяла крачка напред направи и технологично ориентираният Nasdaq Composite – от 1.42 пункта, или под 0.1%, до 2,957.76. Около 6.3 млрд. книжа смениха собственика си, или с 5.1% под среднодневното ниво на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

minuvach
# 0
10:05 | 15 May 2012
САЩ са финансова пирамида, както почти всички мислещи и образовани хора знаят и САЩ са причината за тоталният КОЛАПС , който предстои...това е краят на Бретън-Уудската фин.с-ма, на световен паразитизъм (на САЩ и UK, e.g. англосаксонците)... Лошото е, че ще унищожат цивилизацията, защото единствен шанс да продължат агонията си е да инисират глобален военен конфликт. Парадоксално от друга страна е, че във фин. смисъл потреблението ще се срине още повече...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg