Уолстрийт се подготвя за слаб сезон на корпоративните отчети

813
Уолстрийт се подготвя за слаб сезон на корпоративните отчети

В навечерието на сезона на обявяване на корпоративните резултати за второто тримесечие, щатските инвеститори бяха нервни. Според анализатори, анкетирани от Bloomberg, компаниите, включени в S&P 500, ще отбележат първия си спад на печалбите на годишна база от 2009 г. насам. Прогонозите са положителният финансов резултат да се е стопил със средно 1.8%, а приходите – с 2.5 на сто.

И докато Уолстрийт изчислява колко сериозно европейската дългова криза е ударила американския бизнес, ситуацията на Стария континент не дава признаци за успокоение. В понеделник доходността на 10-годишните испански бенчмарк облигации доближи 7%, след като планът на европейските лидери за спасяване на банковата система в страната и за създаване на общ финансов регулатор за региона поне засега не успява да вдъхне особено доверие на инвеститорите. Според тях, той повдига повече въпроси, отколкото осигурява отговори.

Малко след приключване на търговската сесия най-големият щатски производител на алуминий Alcoa стана първата компания, обявила счетоводните си резултати за второто тримесечие. Постигнатата печалба от 6 цента на акция прескочи очакванията на анализаторите с 1 цент. В същото време продажбите отбелязаха спад от 6.59 млрд. долара до 5.96 млрд. долара, но Уолстрийт се бе подготвил за още по-слабо приходи от 5.81 млрд. долара. В отговор котировките по позицията се покатериха с 0.2% в извънборсовата търговия до 8.78 долара.

И макар че биковете може и да се окажат прави, че твърде ниските очаквания за корпоративните резултати за второто тримесечие оставят отворена вратичка за приятни изненади, като цяло оптимизмът далеч не бе преобладаващото настроение в понеделник. Осем от 10 индустрии, включени в S&P 500, приключиха деня надолу, като най-значително пострадаха доставчиците на суровини и потребителски стоки. Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от ръста на глобалната икономика, също не бяха любимци на инвеститорите, като Morgan Stanley Cyclical Index падна с 0.8%. Акциите на химичния гигант DuPont се сринаха с 2.9% до 47.47 долара, а на Exxon Mobil – с 1.4 на сто до 83.65 долара.

Операторите на кредитни карти отстъпиха, след като анализатори на UBS дадоха негативна прогноза за бранша, позовавайки се на слабите икономически данни от САЩ и по света. Дяловете от Visa поевтиняха с 1.3% до 123.65 долара, а от MasterCard – с 2.4% до 431.27 долара.

Navistar International Corp. се гмурнаха с 3.1% до 23.67 долара, след като от Bloomberg Industries предупредиха, че производителите на тежкотоварни превозни средства ще трябва да понижат продукцията си през второто шестмесечие на годината. В допълнение към това още в началото на месеца Navistar признаха, че са изправени пред допълнителни разходи, за да успеят да създадат двигател, който покрива щатските изисквания за вредните емисии.

Показателят на Bloomberg, следящ частните образователни компании, отстъпи с 4.7%. Понижението се дължеше най-вече на срива на котировките на Bridgepoint Education Inc. с 34 на сто до 14.25 долара. Собствениците на Ashford University бяха наказани от Уолстрийт, след като обявиха, че молбата за акредитация на учебното заведение е отхвърлена от регионалните служби.

Goldman Sachs Group Inc. понижиха оценката си за TD Ameritrade Holding Corp. и онлайн брокерската фирма падна с 2.4% до 16.40 долара.

Благодарение на обявените сделки за сливане и придобиване, здравеопазването успя да се откъсне от общата негативна тенденция на пазара и да отбележи средно повишение от 0.6%.

Amerigroup Corp. скочиха с 38% до 88.79 долара, след като се похвалиха, че вторият по големина здравен застраховател в САЩ WellPoint ще плати 4.9 млрд. долара за дружеството. WellPoint, от своя страна, се вдигнаха с 3.4% до 61.95 долара. Сделката подкрепи представянето и на други компании от сектора, като WellCare Health Plans Inc. и Molina Healthcare Inc. поскъпнаха с по 18% до съответно 62.56 долара и 27.12 долара.

Книжата на Apple Inc. се покачиха с 1.3% до 613.89 долара, след като от Piper Jaffray Cos предвидиха, че технологичният гигант ще успее да продаде между 4 и 6 млн. от новия, по-малък модел iPad таблети през последното тримесечие на годината.

Facebook и Yahoo прекратиха драматичната си патентна битка. В отговор акциите от социалната мрежа се вдигнаха с 1.4% до 32.17 долара, но Yahoo отстъпиха с 0.2% до 15.75 долара.

В понеделник Dow Jones Industrial Average загуби 36.18 пункта от стойността си, или 0.3% до 12,736.29, а Standard & Poor's 500 падна с 2.22 пункта, или 0.2% до 1,352.46. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се понижи с 5.56 пункта, или 0.2% до 2,931.77. Търговията остава вяла, като едва 5.1 млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 24% под среднодневния обем за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат, е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg