Уолстрийт се разколеба в похода си нагоре

826
Уолстрийт се разколеба в похода си нагоре

Щатският фондов пазар завърши четвъртъка със смесени резултати, както бяха нееднозначни и публикуваните през деня данни за местната икономика.

В началото на сесията, горивото на ентусиазма бе доставено от Китай – централната банка на страната понижи лихвените равнища за пръв път от 2008 г. насам, в опит да окуражи икономическия ръст. Инвеститорите приеха новината като доказателство, че финансовите регулатори няма да стоят със скръстени ръце, когато нова глобална рецесия чука на вратата. Надеждите за незабавни или поне скорошни действия от страна на Федералния резерв обаче бяха попарени, след като в речта си пред конгреса Бен Бернаке призна, че икономическото възстановяване е заплашено, но не даде индикации, че към момента могат да се очакват стимулиращи мерки.

Разочарованието възпря похода нагоре на щатския пазар, а биковете се разколебаха и от нееднозначните данни за местната икономика.

През последната седмица, броят на подадените молби за помощи за безработни пада за пръв път от повече от месец насам – обяви ресорното министерство. Заетостта за май обаче нараства с двойно по-слабо темпо, отколкото се надяваше Уолстрийт, а безработицата се покачва от 8.1 на 8.2%.

Потребителското кредитиране продължава да се увеличава и през април, с нови $6.51 млрд., след ръст от $12.4 млрд. предходния месец, обяви Федералния резерв. Нереволвиращите заеми отбелязаха най-значителното си покачване от повече от три месеца насам – знак, че американците се чувстват по-сигурни в бъдещето и не се тревожат толкова да навлязат в допълнителни борчове. И тази монета обаче има обратна страна - повишението разочарова анализаторите, които очакваха то да бъде почти двойно по-силно, или около $11 млрд.

За да доубие последните прояви на оптимизъм, Associated Press предупреди, че стачката на общинските служители в Гърция застрашава да попречи на определените за 17-ти юни парламентарни избори, които ще решат бъдещето на страната и еврозоната.

Най-значително понижение за деня отбелязаха най-силно представените индустрии в S&P – технологиите и финансите. Акциите на Bank of America поведоха сините чипове надолу със спад от 2.9% до $7.42. Hewlett-Packard отстъпиха с 1.3% до $22.06, а Newmont Mining – с две на сто до $50.69.

Best Buy Co. поевтиняха с 1% до $19.70. Основателят на търговската верига и президент Ричард Шулце напусна управляващия борд по-рано от планираното и обяви, че обмисля опции за своя 20.1% дял от компанията.

Повишението на Facebook Inc. от сряда се оказа мимолетно – социалната мрежа отново пое към низините, с ново понижение от 1.9% до $26.31.

Pall Corp. разочароваха Уолстрийт с печалбите си за третото фискално тримесечие и акциите от производителя на филтри паднаха с 4.3% до $52.29.

Lululemon Athletica Inc. предупредиха, че счетоводните им резултати за 2012 г. няма да успеят да отговорят на очакванията, и котировките по позицията на веригата за спортни облекла се сринаха с 8.8% до $63.84.

Navistar International Corp. се гмурнаха с 14% до $24.11. Дружеството отчете изненадваща загуба, понижи за втори път прогнозите си за цялата 2012 г. и направи промени във висшия си мениджмънт, докато усилията му да разработи двигател, който отговаря на изискванията за вредните емисии от 2010 г., още не са се увенчали с успех.

Промишлените предприятия се задържаха на позитивна територия, като акциите на United Technologies Corp. поскъпнаха с 2.4% до $75.40, а на Boeing Co. – с 1.4 на сто до $69.95.

Сред фаворитите за деня се нареди Baidu Inc., който поема около 80% от интернет търсенето в Китай – дяловете от компанията скочиха 2.8% до $122.46. Инвеститорите приветстваха новината, че Apple Inc. планира да добави търсачката към всички iPhone, които продава в Поднебесната империя.

Macquarie Group Ltd повишиха оценката си за Regions Financial Corp. и обявиха 12 месечна прогнозна цена на акциите им от $7. В отговор, книжата на базираната в Алабама банка се покатериха с 2.4% до $6.09.

CACI International Inc. скочиха с 10% до $49.50 след като дружеството, което предоставя технологии на правителството, предвиди по-висока от предвижданата по-рано печалба за фискалната си 2013 г.

В четвъртък Dow Jones Industrial Average успя да се задържи на позитивна територия, като се вдигна с 46.17 пункта, или 0.4%, до 12 460.96. Standard & Poor's 500 обаче падна, макар и със символичните 0.14 пункта или 0.01% до 1 314.99, а технологично ориентираният Nasdaq Composite загуби 13.70 пункта или 0.5%, до 2 831.02. За всеки пет позиции, отбелязали повишение за деня седем завършиха надолу, а броят на книжата, сменили собственика си, бе 7.2 млрд.– с 6.3% над среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg