Уолстрийт свали черните очила, омаян от магическата дума „стимули”

1439
Уолстрийт свали черните очила, омаян от магическата дума „стимули”

Парадоксално, щатският фондов пазар е затънал толкова дълбоко в песимизма, че е готов да се хване като удавник за сламка за всяка позитивна новина, за да се опита да изплува нагоре.

Във вторник, основните бенчмарк индекси отново излязоха на зелено, реагирайки на все същата магическа дума – стимули.

В САЩ, президентът на Федералния резерв за Чикаго Чарлз Еванс заяви, че би подкрепил мерки за стимулиране на пазара на труда. Надеждите, че финансовите регулатори ще извадят оръжията да окуражат икономиката бяха подхранени и от данните за цените на вносните стоки, които отбелязаха най-силното си понижение от близо две години насам. Според анализатори, признаците за отслабване на инфлационните напрежения развързват ръцете на Федералния резерв да предприеме така дългоочакваните (и обещавани) действия.

На Стария континент, Европейската централна банка заяви, че еврозоната има нужда от общ банков съюз с единен регулатор и подкрепи идеята на Брюксел да се гарантират депозитите.

Тези новини бяха достатъчни на Уолстрийт да игнорира факта, че доходността на испанските облигации достигна рекордно от създаването на еврозоната ниво, след като агенция Fitch предупреди, че Мадрид ще се размине значително с поставените цели за бюджетния си дефицит. На хоризонта се задават и изборите в Гърция, които може да решат съдбата на Монетарния съюз по доста драматичен начин.

Разочарования бяха поднесени и от щатската икономика, къдетото индексът на оптимизма на малкия бизнес остана под прогнозите на анализаторите, като се понижи през май, срещу очаквания да се задържи без промяна.

И въпреки че мечките предупреждават, че в подобна среда проявите на оптимизъм са обречени на кратък живот, поне за ден Уолстрийт си позволи да свали черните очила.

Всички десет сектора, включени в S&P 500, приключиха деня на зелено, като доставчиците на суровини, индустрията и финансите се покачиха с по над 1.5%.

Най-големият производител на алуминий в САЩ Alcoa Inc. скочи с 2.5% до $8.52, а JPMorgan Chase & Co. напреднаха с 2.9% до $33.77.

Boeing се изстреляха с 3.5% до $72.58 след като Sanford C. Bernstein вдигнаха оценката си за компанията и определиха 12 месечна прогнозна стойност на книжата й от $92.

Позицията бе подкрепена и от новината че Air Lease Corp. обмислят покупката на между 60 и 100 самолета Boeing 737 Max.

Textron също пожънаха успех и се покачиха с 4% до $24.52 след като подразделението NetJets на Berkshire Hathaway отправи рекордна поръчка за $9.6 млрд. за самолетите на Textron и Bombardier Inc.

First Solar скочиха с най-значителното си темпо от 2009 г. насам – 21%, до $14.95, след като обявиха, че ще отложат спирането на производствени мощности в Германия, за да отговорят на търсенето на соларни панели в Европа.

A123 Systems Inc. обявиха, че са разработили подобрена литиево йонна клетка, благодарение на която се понижава стойността на хибридните автомобили. Котировките по позицията направиха гигантска крачка напред от 52% до $1.58.

Michael Kors Holdings Ltd. поскъпнаха със 7.7% до $41.10 след като търговецът на луксозни стоки предвиди, че печалбите и продажбите му ще надминат очакванията на анализаторите.

И докато инвеститорите очакват още една добра новина – медикаментът за коригиране на теглото на Arena Pharmaceuticals Inc. да получи зелена светлина от регулаторите, книжата на фармацевтичното дружество се вдигнаха с 11% до $7.88.

Дори Facebook Inc. обърнаха негативния си тренд във вторник, като се покачиха с 1.5% до $27.40.

В лагера на аутсайдерите обаче, Zynga Inc. паднаха с 10% до рекордно ниското си ниво от $4.98 след като анализатори от Cowen & Co. обявиха, че потребителите на Facebook, отделящи време за игри онлайн, са се стопили с 8.2% през май.

FactSet Research Systems Inc. се сринаха с 12% до $91.70. Доставчикът на финансова информация предупреди, че счетоводните му резултати за четвъртото фискално тримесечие ще разочароват Уолстрийт и се оправда с неблагоприятната икономическа среда.

Във вторник Dow Jones Industrial Average скочи със 162.57 пункта или 1.3% до 12 573.80, изличавайки загубата си от 143 пункта, натрупана предходния ден. Standard & Poor's 500 се покачи с 15.25 пункта или 1.2% до 1 324.18, а технологично ориентираният Nasdaq Composite добави 33.34 пункта към стойността си или 1.2%, до 2 843.07. Около 6.2 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 8.6% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg