Уолстрийт въздъхна облечено с надежда за ново чудотворно оцеляване на Гърция

1357
Уолстрийт въздъхна облечено с надежда за ново чудотворно оцеляване на Гърция

Като родина на театъра, Гърция отново изнесе спиращо дъха представление с чудотворно спасение в последната минута.

С наближаването на осми март, краен срок за сделката за замяна на дълга, пазарите бяха обладани от паника, че броят на частните кредитори, които ще участват в суапа, няма да е достатъчен за финализиране на транзакцията. Опасността страната да не получи втория спасителен транш и да обяви неконтролируем фалит срина във вторник бенчмарк индексите с най-силното им темпо от началото на годината.

В последните минути от фаталния срок обаче все повече институции потвърждават, че ще преглътнат неизбежните си загуби, и ще приемат офертата на Атина. Уолстрийт въздъхна с облекчение и успя да насочи вниманието си към местните макроикономически новини, които дадоха на инвеститорите друг повод да преодолеят тревогите си.

Според доклад на Wall Street Journal, Федералният резерв обмисля нова схема за стимулиране на икономиката – дългосрочна програма за покупка на съкровищни облигации, целяща да успокои инфлацията в краткосрочен план. Пазарът не е убеден, че е дошъл моментът централна банка да се намеси, но за всички бе успокояваща новината, че институцията е готова да предприеме мерки при най-малките признаци, че икономическото възстановяване опасно губи скорост.

Вълна оптимизъм бе породена от доклад на ADP Employer Services, според който частният сектор е открил нови 216 хиляди работни места през февруари. Статистиката изпревари с два дни правителствения доклад за пазара на труда, който ще бъде публикуван в петък.

Отделно, производителността се подобрява с 0.9% през последното тримесечие на 2011 г., обяви Министерство на труд - темпо, което в общи линии отговаря на изчисленията на Уолстрийт.

В последните минути от търговската сесия, акциите получиха пореден тласък нагоре след публикуването на данните за кредитния пазар в САЩ. През януари, американците са изтеглили заеми за още $17.8 млрд., при средна прогноза на анализатори за ръст от $10 млрд. Най-силно оживление на интереса се наблюдава при нереволвиращите кредити, като студентските заеми и заеми за покупка на автомобили.

Финансовият сектор, който във вторник пострада най-силно от паниката на инвеститорите, ден по-късно поведе S&P 500 нагоре. Акциите на Bank of America бяха най-силно представилите се сини чипове, с повишение от 4% до $8.02. JPMorgan Chase & Co. поскъпнаха с 1.6% до $39.95.

Промишлеността също не закъсня в опита си да възвърне загубените си от началото на седмицата позиции. Caterpillar напреднаха с 2.2% до $108.28, United Technologies Corp. – с 1.5% до $82.57, a General Electric Co. – с 1.9% до $18.77.

Компонентата на S&P500, следяща жилищните строители, скочи с 4%, след като книжата на Lennar Corp. поскъпнаха с 5.6% до $23.62, а на D.R. Horton Inc. – с 3.9 на сто до $13.99.

Най-големият представител на сектора в Ню Джърси Hovnanian Enterprises Inc. успокои пазара, че загубата му за първото тримесечие на годината е по-малка от предвижданията, след ръст на продажбите, и котировките по позицията напреднаха с 2.5% до $2.46.

След дългоочакваното представяне на новия iPad, който се хвали с 9.7-инчов екран, по-добра графика и възможността да се свързва в интернет през 4G мрежите, Apple поскъпнаха с 0.1% до $530.69. Скромното повишение донякъде се дължи на сравнително солената цена на новото устройство – между $499 и $829, в зависимост от екстрите. За сравнение, Amazon.com Inc. насочват вниманието си към потребителите с по-умерени финансови възможности със своя Kindle Fire за $199. Конкуренцията в сектора, създаден от самите Apple, се ожесточава, като след няколко месеца Microsoft Corp. ще представят нова софтуерна платформа за друг съперник на iPad.

В сряда, акциите на Microsoft се покачиха с 0.9% до $31.84, на Google – с 0.3% до $606.80, а на Amazon.com – с 1.5 на сто до $183.77.

Щатската комисия по храните и лекарствата одобри медикамента Surfaxin за превенция на синдрома на респираторния дистрес при недоносени бебета, и акциите на фармацевтичния производител Discovery Laboratories скочиха с 8.80% до $4.08.

Ciena Corp. напреднаха с 4.2% до $14.01, след като производителят на мрежови съоръжения за телефонните компании изненада приятно Уолстрийт с прогнозите си за приходите за второто фискално тримесечие. Конкурентите им Rival JDS Uniphase Corp. се възползваха от настроението на пазара и добавиха 2.5% към стойността на акциите си, до $12.80.

Freeport-McMoRan Copper & Gold и Newmont Mining паднаха със съответно 1.1 и 0.9% до $38.99 и $56.68, след като индонезийското правителство ограничи чуждестранното участие в мините за минерали и въглища до съответно 49% и 80%.

Производителите на соларни панели паднаха, след като загубата на Canadian Solar Inc. се оказа по-голяма от очакваното. Акциите на Canadian Solar се сринаха с 13% до $2.85 и повлякоха надолу и конкурентите си, като First Solar Inc. отбелязаха най-значителното понижение в S&P 500 – от 6.6% до $25.80.

Pandora Media Inc. отвориха кутията на Пандора като обявиха прогноза за първото си фискално тримесечие, която се размина значително с надеждите на Уолстрийт. Пионерът в интернет радио услугите пое зрелищно надолу, като отстъпи с 24% до $10.86.

Все пак, сряда премина предимно под знака на облекчението от мрачните тревоги. Бенчмарк индексите се постараха да компенсират част от загубите, регистрирани в последните три сесии, като Dow Jones Industrial Average приключи с повишение от 78.18 пункта, или 0.6%, до 12,837.33. Standard & Poor's 500 напредна с 9.27 пункта, или 0.7%, до 1,352.63, а технологично ориентираният Nasdaq Composite – с 25.37 пункта, или 0.9%, до 2935.69. Около 6.1 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси в сряда, или с 9.1% под среднодневното ниво за последните три месеца.


 

Източник: Глобал Маркетс


 

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Maria
# 0
20:07 | 26 July 2012
Never would have thunk I would find this so indipsensbale.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg