Уолстрийт: Все по-високо

1359
Уолстрийт: Все по-високо

Пореден ден на оптимизъм на щатските фондови борси, след като броят на новоподадените молби за помощи за безработни пада с рекордно за последните шест години темпо до 352 хиляди.

Въпреки че бенчмарк индексите отстъпиха леко при новината, че икономическия индекс на Федералния резерв на Филаделфия се покачва по-слабо от очакванията - до 7.3 пункта, вместо предвижданите 10.3, ведрото настроение отново се възцари, благодарение на силните корпоративни резултати, обявявани от американските компании.

Според статистика на Bloomberg, 22 от общо 35 дружества, оповестили печалбите си за акция до момента, успяват да надскочат прогнозите.

Особено силно бе представянето на финансовия сектор, след като Bank of America се похвали с приходи за четвъртото тримесечие, които изненадаха приятно анализаторите, а загубите на Morgan Stanley се оказаха по-малки от очакваното.

Котировките по двете позиции скочиха със сътоветно 2.4% и 5.4%, до 6.96 долара и 18.28 долара.

Въпреки че Министерство на труда предупреди, че окуражаващите данни за молбите за помощи за безработни могат да се дължат на типичните за сезона флуктуации, Уол Стрийт прие доклада като поредното доказателство, че щатската икономика продължава да упорства във възстановяването си въпреки дълговите проблеми отвъд океана.

Dow Jones Transportation Average, който отразява представянето на компаниите, чиито печалби са зависими от ръста на брутния вътрешен продукт, се покачи с 1.6%.

Значителен принос към напредъка имаха Union Pacific, чиито книжа поскъпнаха с 2.2% до рекордните 112.18 долара – ниво, което не е постигано от 1980 г. Най-голямата щатска железопътна компания се похвали с 24% скок на приходите, благодарение на силния товарен транспорт, който компенсира поскъпването на горивата.

Някои от най-големите представители на технологичния сектор обявиха счетоводните си резултати след приключване на борсовата търговия.
Производителят на чипове Intel Corp. отчете по-силно от очакванията представяне на бизнеса си с персонални компютри. Гигантите International Business Machines Corp. и Microsoft Corp. също надскочиха прогнозите с печалбите си за тримесечието, но приходите на Google Inc. разочароваха пазара.

Час след приключване на сесията, Intel отбелязаха напредък от 0.4% до 25.73 долара, IBM – 2.5% до 185.01 долара, а Microsoft – 1.8% до 28.62 долара. Книжата на Google обаче се сринаха с 8.5 на сто до 585.26 долара.

Най-големият онлайн битпазар EBay поскъпна с 3.9% до 31.51 долара, след като силните резултати за изминалото тримесечие заличиха горчивия вкус от неблагоприятните прогнози за началото на 2012 г.

Sears Holdings Corp. скочиха с 9.8% до 43.35 долара, след като най-голямата компания за факторинг услуги CIT Group Inc. обяви, че може да одобри финансиране на търговската верига още тази седмица.

На пазара „на гише”, Eastman Kodak Co. се сринаха с 46% до 0.30 долара, след като дружеството, просъществувало от 1880 г., обяви банкрут. В подадените съдебни документи, Eastman Kodak Co. отчитат активи за 5.1 млрд. долара и задължения от над 6.8 млрд. долара. Най-големият доставчик на автомобилни части в САЩ Johnson Controls Inc. понижи прогнозите си за фискалната година и книжата му паднаха с 8.8% до 32.46 долара.

Сред губещите позиции бяха и Freeport-McMoRan Copper & Gold's, чиито печалби за четвъртото тримесечие се стопиха с 59% поради проблеми с операциите в Индонезия. Акциите на дружеството обаче поевтиняха само с 0.2% до 44.37 долара, защото прогнозите на Уол Стрийт бяха дори по-песимистични.

Производителите на соларни панели пострадаха след като най-големият им пазар, Германия, обяви, че ще снижи месечните държавни субсидии за възобновяемата енергия. Дяловете от лидера в бранша, Suntech Power Holdings Co., се сринаха с 14% до 3.20 долара, а конкурентите им First Solar Inc. отстъпиха с 10% до 38.70 долара.

И докато фондовият пазар се гордее с бляскав старт на 2012 г., борсовият дебют на първото за годината дружество, реализирало първично публично предлагане на акции, бе скромен. Книжата на производителя на биогорива Renewable Energy Group поспъкнаха с едва 1% до 10.10 долара.

Въпреки че четвъртъкът поднесе и неизбежните разочарования, денят продължи серията от успехи на Уол Стрийт. S&P 500 добави 0.5% към стойността си до 1,314.50, а Dow Jones Industrial Average напредна с 0.4% до 12,623.98.

Технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачи с 0.7% до 2,788.33, а Nasdaq-100 Index удари най-високото си ниво от 2001 г. насам, повишавайки се с 0.7% до 2,441.70.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

stefan
# 0
12:01 | 29 January 2012
vsi4kite bedi idvat ot al4nite evreyki debili ni6to 4ove6ko nqma u tqh samo 4ifutsko kradlivo
Дядо Моше
# 1
15:01 | 26 January 2012
ТИЯ от ИП „Глобал Маркетс” ООД са НЕВЕРОЯТНИ МОШЕНИЦИ !!! Слушайте дядо си Моше и няма да сбъркате ! Не и на мене еврейски чалъми....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg