Уолстрийт загърби страховете си след решение на ФЕД

1029
Уолстрийт загърби страховете си след решение на ФЕД

Щатският фондов пазар побърза да загърби страховете си и да заличи загубите от вторник, след като Федералният резерв даде ясен знак, че през следващите няколко години успехът ще е достъпен само за смелите.

Американската централна банка демонстрира, че все още е в нейна власт да изненада инвеститорите и да разлюлее капиталовите и стокови пазари, след като неочаквано обяви, че периодът на „изключително ниски лихви” ще продължи до края на 2014 г., а не до средата на 2013 г., както се считаше до момента.

Въпреки че напоследък икономиката дава признаци за съживяване, ръстът е скромен, а безработицата остава над 8.5%. Отделно, европейската дългова криза продължава да застрашава възстановяването, смятат финансистите.
Решението на Федералния резерв моментално обърна хода на основните бенчмарк индекси, които започнаха деня с понижения. Доходността на съкровищните бонове падна, доларът поевтиня спрямо еврото, а златото и други стоки се изстреляха нагоре.

Фючърсите за злато скочиха с 2.1% до 1 699.80 долара за тройунция, а среброто поскъпна с 3.6% до 33.092 долара за унция.

Ниските лихви означават, че инвеститорите, които се надяват да реализират печалби от вложенията си, ще трябва да са готови да поемат известни рискове. Безопасното паркиране на капитала едва ли ще успее да компенсира дори инфлацията и корпоративните книжа отново се оказаха примамлива алтернатива.

Освен това, по-евтиният паричен ресурс би трябвало да окуражи бизнеса и потребителите и да подкрепи икономическото възстановяване.
Отделно, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке предупреди, че решението от сряда далеч не изчерпва оръжията на институцията, която обмисля и допълнителни интервенции чрез закупуване на активи.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от ръста на брутния вътрешен продукт, бяха сред най-облагодетелствани от хода на централната банка. Morgan Stanley Cyclical Index напредна с 1%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходни функции, се покачи с 1.5%.

Най-силно се представиха производителите на суровини. Книжата на най-големият производител на злато в САЩ Newmont Mining Corp. скочиха с 4.8% до 60.25 долара, а световния лидер в добива на мед Freeport-McMoRan Copper & Gold се покачи със същия темп, 4.8%, до 46.08 долара.

Новината за ниските лихви обаче не е чак толкова радостна за банковия сектор, чиито печалби се оказват застрашени. Компонентата от S&P 500, следяща бранша, падна с 0.3%, но все пак акциите на Bank of America успяха да поскъпнат с 0.8% до $7.35, а на Citigroup – с 0.2% до 29.96 долара.

На корпоративния фронт, голямата новина за деня бяха Apple, които скочиха с рекордното от май 2010 г. темпо от 6.2 на сто до 446.66 долара. Компанията се похвали, че през фискалния период, приключващ на 31 декември, е успяла да продаде 37 млн. броя iPhone, а интересът към новия модел 4S, който излезе на пазара през октомври седмица след смъртта на основателя Стив Джоб, е повече от оживен. Печалбите за тримесечието скочиха повече от двойно.

Сред фаворитите за деня се нареди и производителят на самолетите Чесна Textron Inc., които предвидиха по-силни счетоводни резултати от очакваното и книжата им поскъпнаха с 15% до 24.76 долара.

Boeing също се похвали със силно четвърто тримесечие, но предупреди, че значителните пенсионни разходи ще ударят печалбите за 2012 г. и позицията напредна само с 0.6% до 75.82 долара.

Сряда бе силна и за авиационните компании, като Bloomberg U.S. Airlines Index се покачи с 4.5%. Delta Air Lines Inc. и US Airways Group Inc. отчетоха резултати за четвъртото фискално тримесечие, които надминаха очакванията на Уолстрийт, и акциите на двете дружества поскъпнаха съответно с 6.2 и 17% до 9.96 и 7.52 долара. United Continental Holdings се облагодетелстваха от интереса към сектора и се покачиха с 5.2% до 20.41 долара.

Illumina Inc. скочиха с 46% до 55.15 долара, след като Roche Holding AG представиха враждебна оферта за придобиване в размер на 5.7 млрд. долара – предложение, което оценява акциите на Illumina на 44.50 долара, или с 18% над котировките при затваряне на сесията във вторник вечер.

Walter Energy Inc. напреднаха с 3.9% до 70.14 долара. Пазарът се надява, че производителят на въглища, който се търгува най-евтино сред конкурентите си, може да привлече купувачи, които се готови да заложат на бъдещо поскъпване на горивата. Според Brean Murray Carret & Co., дори евентуалният купувач да плати двойно повече от цената на затваряне във вторник от 67.54 долара, сделката пак би била изгодна от гледна точка на печалбата на акция.

И докато решението на Федералния резерв да задържи лихвите надолу чак до 2014 г. подкрепи пазара като цяло, Xerox и Yahoo не успяха да се възползват от подобрения апетит на инвеститорите. Xerox се сринаха с 9.9% до 7.81 долара, след като печалбите за последното тримесечие отговориха на очакванията на Уол Стрийт, но приходите се оказаха по-слаби. Подобна бе и ситуацията с Yahoo, които паднаха с 0.8% до 15.56 долара.

В крайна сметка обаче Dow Jones Industrial Average, който се търгуваше на негативна територия преди изявлението на централните банкери, приключи сесията с повишение от 81.21 пункта, или 0.6%, до 12 756.96. Покачването представлява напредък от приблизително 180 пункта, след достигнатият в сряда минимум. В сравнение с последното дъно, достигнато през октомври, Dow е нагоре с 19.7%.

S&P 500 навлезе технически в бичи пазар, след като се покатери с 20 на сто над минимума си за последните 52 седмици, достигнат на 4-ти октомври. В сряда, индексът затвори с повишение от 0.9% до 1 326.06. Технологично ориентираният Nasdaq Composite добави 1.1% към стойността си до 2 818.31, а Nasdaq-100 Index напредна с 1.3% до най-високото си ниво от 2001 г. - 2 465.66.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg