Уолстрийт захвърли розовите очила, Dow се срина с над 200 пункта

1311
Уолстрийт захвърли розовите очила, Dow се срина с над 200 пункта

Щатските бенчмарк индекси се гмурнаха рязко надолу във вторник, като Dow загуби повече от 200 пункта за пръв път от края на ноември.

Най-мрачният ден от началото на годината премина под сянката на макроикономически тревоги и страх от евентуален неконтролируем фалит на Гърция.

До момента частните институции, които са потвърдили, че ще се включат в размяната на дълга, държат едва около 20 на сто от книжата, които трябва да участват в суапа, за да може страната да посрещне изискванията и да получи международна помощ.

И докато напоследък пазарите калкулираха в цените голяма доза оптимизъм, че Европа ще успее да отблъсне най-тежките последици от кризата, публикуваните във вторник данни за брутния вътрешен продукт на региона принудиха инвеститорите да се замислят отново дали не са гласували твърде голямо доверие на Стария континент.

Икономиките както на Eврозоната, така и на 27-те страни членки на ЕС, са се свили с по 0.3% през последното тримесечие на 2011 г., обяви Евростат, нанасяйки поредните мрачни щрихи в глобалната картина.

Само преди ден Китай понижи правителствената цел за ръста на брутния си вътрешен продукт за пръв път от осем години насам, орязвайки прогнозите си от 8 на 7.5%, а промишлеността в САЩ отбеляза спад след три поредни месеца на ръст.

Във вторник, Бразилия добави към разочарованията, като най-голямата икономика в Латинска Америка отчете експанзия от едва 1.4 на сто за последното тримесечие на 2011 г., при средна прогноза на анализатори от 1.6 на сто.

Всички десет индустрии, включени в S&P 500 поеха надолу, но най-тежко пострадаха компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст. Morgan Stanley Cyclical Index се срина с 2.7% и от 30 позиции, включени в индикатора, едва една бе пожалена от низходящия тренд.

Акциите на най-големия щатски производител на алуминий Alcoa загубиха 4.1% до 9.47 долара, а специалистът в строителната и минна техника Caterpillar отстъпи с 3.8 на сто до 105.93 долара.
Финансите бяха най-слабо представилият се сектор от S&P 500, със средно понижение от 2.5%. Акциите на Bank of America поевтиняха с 3.3% до 7.71 долара, на Citigroup Inc. – с 4.6% до 32.12 долара, а на Morgan Stanley – с 5.3 на сто до 17.32 долара.

Фармацевтичният гигант Merck & Co. падна с 2.6% до 37.44 долара, след като предупреди, че финансовите резултати за първото фискално тримесечие ще разочароват Уол Стрийт. Печалбата вероятно ще влезе в диапазона 95-98 цента на акция, при средна прогноза на анализатори от 1.01 долара.

В навечерието на представянето на третото поколение iPad таблети, което ще се състои днес в Сан Франциско, инвеститорите дезертираха от позицията на Apple Inc. Компютърният гигант надмина пазарна капитализация от 500 млрд. долара миналата седмица, но във вторник отбеляза втори пореден ден на понижение, отстъпвайки с допълнителни 0.5% до 530.26 долара.

Nutrisystem Inc. също отстъпиха от позициите си след мрачни прогнози. Производителят на готови диетични ястия се срина с 11% до 10.58 долара, след като призна, че годишната печалба на акция едва ли ще прескочи 55 цента, докато Уолстрийт се надяваше на около 92.

Monster Worldwide Inc. се откъснаха от общата негативна тенденция и скочиха с 11% до 8.32 долара. Онлайн агенцията за наемане на персонал обяви, че е наела Stone Key Partners LLC и Merrill Lynch за финансови консултанти, които да й помогнат да разгледа стратегическите си алтернативи.

OmniVision Technologies Inc. поскъпнаха с 8.4% до 17.16 долара, след като Robert W. Baird & Co повишиха оценката си за основния доставчик на сензори за камерите на iPhone 4S на Apple, в очакване на поръчки за iPad3.

Dick's Sporting Goods напреднаха с 2.9% до 46.89 долара, след като растящата им верига магазини подкрепи продажбите, а печалбите за четвъртото тримесечие се увеличиха с 27 на сто.

Позициите, които оцеляха от общия погром на котировките обаче бяха изключение.

Вторник отбеляза същински поврат в настроението на инвеститорите, които от началото на годината бяха склонни да концентрират вниманието си най-вече върху позитивните новини. Уолстрийт захвърли розовите очила и се втурна рязко да компенсира напредъка, отбелязан през последните месеци, като S&P 500 се срина с най-силния си темп от осми декември насам, отстъпвайки с 1.5% до 1,343.36. Dow Jones Industrial Average се стопи с цели 203.66 пункта, или 1.6% до 12 759.15, а технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 1.4% на сто до 2 910.32.
Търговията бе сравнително оживена, като около 7.5 млрд. акции смениха собствениците си на пода на щатските борси, или с 12% над среднодневното ниво за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg