Уорън Бъфет търси сделка за 40 до 60 милиарда долара

789
Уорън Бъфет търси сделка за 40 до 60 милиарда долара

Уорън Бъфет, ръководещ Berkshire Hathaway Inc. често съжалява за това, че компанията му разполага с повече пари отколкото възможности за инвестиции. В момент той планира придобиване на стойност между 40 и 60 милиарда долара, за финансирането на което ще е необходимо да продаде ценни книжа, съобщава Bloomberg.

На пресконференция в Омаха, Небраска, милиардерът и председател на Berkshire Бъфет заяви, че се надява да попадне на сделка, в която ще се наложи да продаде нещо, което харесва, за да получи нещо, което харесва още повече. В интервю по-късно той заяви още, че би бил очарован да намери компания за придобиване на стойност 40 милиарда и веднага би измислил начин да се сдобие с 60 милиарда за истинската сделка.

76-годишният Бъфет издига компанията Бъркшир в продължение на четири десетилетия, като купува компании и акции, които не са се считали за приоритетни. Той успя да трансформира компанията от западаща текстилна фабрика до холдинг, оценен на 168 милиарда долара, с разнородна дейност, включваща застраховки, електричество и производство на сладолед. Фирмата, която разполага с 46 милиарда долара в брой има и винаги е имала готовността да закупи някое предприятие на момента, е споделил Бюфет пред акционерите си на годишното им събрание.

„Той сякаш крещи: Дайте ми огромни сделки! Никоя сделка не е прекалено голяма за нас” споделя Уитни Тилсън, партньор в Ню Йоркската T2 Partners LLC, която притежава акции и опции на Бъркшир на стойност 30 милиона долара. „ Да приемем, че се появи възможност за поглъщане на стойност 40 милиарда долара. Ще му трябват допълнително 10 милиарда в брой!”, казва още Тилсън.

Бъфет инвестира премиите от дъщерни компании като Geico Corp., четвъртият по големина застраховател на коли в САЩ, докато не се налага да се изплащат искове. Миналата година притежаваната от Бъркшир MidAmerican Energy Holdings Co. купи PacifiCorp от шотландската Power Plc за 5.1 милиарда долара, което е най-голямата сделка на фирмата след поглъщането на презастрахователната General Re Corp. на стойност 17.6 миларда долара. Berkshire купи и първата си чуждестранна компания – фирмата заплати 4 милиарда долара за 80 процента от израелската Iscar Metalworking Cos през юли.

Според Бъфет досега парите идват по-бързо от идеите. На 5-и май, след като 27 000 акционери и зрители напълниха Qwest Center в Омаха, той попита събралите се чуждестранни инвеститори за техните препоръки за потенциални придобивания.

„Казал съм на поне 30 души от Южна Африка да ми се обадят за моя сметка, ако намерят нещо подходящо,” каза Бъфет в отговор на въпрос на южноафрикански журналист. Едно от предложенията според него било „доста смислено”.

Благодарение на нестандартните действия на Бъфет акциите на компанията са поскъпнали с около 3,600 процента от 1987 насам, което е шест пъти повече от поскъпването на New York Stock Exchange Composite Index. Книжата поскъпнаха с 650 долара, или 0.6 %, до 109,250 долара на Ню Йоркската фондова борса на 4-ти май. Тази година цената им спадна с 0.7 процента, докато индексът Standard & Poor's 500 отбеляза покачване от 6.2 процента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg