Уорън Бъфет увеличава залога в железопътни компании

920
Уорън Бъфет увеличава залога в железопътни компании

Интересът на Уорън Бъфет към железопътните компании не избледнява. Управляваната от легендарния инвеститор Berkshire Hathaway е придобила кол опции да закупи още 392 378 акции на Burlington Northern Santa Fe Corp., втората по големина железопътна компания в САЩ.

Кол опцията дава права на купувача да придобие акциите в бъдещ момент на фиксирана цена.

Berkshire е платил по 39.10 долара за всяка опция с цена на упражняване от 40 долара, според последните данни от компанията.

Това означава че Berkshire ще придобие акциите на Burlington Northern на обща цена 79.10 долара, което е под нивото на затваряне във вторник от 80.94 долара. Падежът на контракта е до 3 октомври, като при плащането на допълнителна премия може да бъде удължен до 2 ноември.

Тези опции са в допълнение на други 7.46 млн. обявени преди месец, които също са с падеж 3 октомври.

Ако Berkshire упражни всичките 7.85 млн. опции, ще увеличи дела си в железопътната компания до 17.2 на сто. Berkshire вече притежава 52.98 млн. акции, или дял от 15%, на стойност 4.29 млрд. долара.

В сряда федералната антитръстова комисия в САЩ е разрешила на Berkshire да увеличи дела си в Burlington Northern до 25 на сто.

Интересът на Бъфет към железниците не спира до Burlington Northern. Berkshire притежава 10.5 млн. акции в Union Pacific Corp. и близо 6.4 млн. акции на Norfolk Southern Corp.

Berkshire притежава компании за мебели, застрахователи, скъпоценности, за захарни изделия, ресторанти, природен газ и т. н.

Акциите Class A на Berkshire последно се търгуваха на цена 117 400 долара, а Class B на 3 915 долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg