Уорън Бъфет: В Европа има десетки компании за придобиване

553
Уорън Бъфет: В Европа има десетки компании за придобиване

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет е заявил в Милано, последната спирка на четиридневното му посещение в Европа, че в Италия има “десетки” компании, които могат да бъдат кандидати да се присъединят към неговата компания Berkshire Hathaway, предава Bloomberg.

По-късно днес Buffett ще се срещне със собственици на италиански компании като част от пътуването му до Европа имащо за цел набелязването на потенциални придобивания в Европа, които в крайна сметка да увеличат печалбите на Berkshire.

Председателят на Berkshire е известен с това, че купува частни компании с трайни конкурентни предимства, в това число и популярни брандове. Бъфет, за разлика от комапниите за дялови инвестиции, казва, че купува ``до живот'' и не се меси в управлението. Милиардерът търси бизнеси където да инвестира 35 млрд. долара на Berkshire, тъй като според него в момента в САЩ има недостиг на възможности.

“Не мога да кажа кога и как, но нещо определено се променя и това посещение ще има огромен ефект”, казва Анджело Морати, вице президент на италианската енергийна компания Saras, пред Bloomberg.''

Морати посещава Бъфет по четири пъти годишно от 2001 г. насам, за да му докладва за компании от Европа. Посещението на Бъфет е рганизирано от Морати и Ейтан Вертхаймер, президент на Израелската Iscar Metalworking Cos.

Базираната в Омаха, Небраска Berkshire заплати 4 млрд, долара през 2006 г. за 80-процентен дял от Iscar. Това беше и първото придовибиване на компания извън САЩ от страна на Бъфет. Както Ветхаймер така и Морати са мнго доволни от резултатите от посещението, което започна на 19 май във Франкфурт и продължи в Лозана и Мадрид.

За да привлече вниманието на Бъфет една компания трябва да има годишна печалба от минимум 75 млн. долара преди облагане с данъци. Няма горна граница, заяви Бъфет по-рано тази седмица във Франкфурт.

Седемдесет и седем годишният Бъфет притежава около една трета от Berkshire, която в течение на четири десетиелния превърна от западащ производител на подплати за мъжки костюми в холдингова компания, която притежава от дружества за производство на бонбони до застрахователни компании. Бъфет също така оглавява класацията на сп. Форбес за най-богат човек на планетата.

Печалбата на Berkshire възлиза на 13.2 млрд. през 2007, докато портфолиото и от ценни книжа се оценява на 72.6 млрд. долара. Към 31 март Berkshire е най-голямият акционер в компании като Coca-Cola Co., Wells Fargo & Co., Kraft Foods Inc., American Express Co. и Moody's Corp.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg