Условията за работа в Европа са се подобрили слабо за пет години

321
Условията за работа в Европа (включително Турция), които се различават много в отделните страни, са се подобрили слабо за пет години, особено за жените. Това сочи проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на труда, съобщава БТА.

Като цяло в края на 2005 г. е имало повече работници във всички сектори, като е отбелязан спад в промишлеността и растеж в сферата на услугите. Броят на жените на пазара на труда е нараснал (44,5 процента), както и хората, работещи на непълно работно време (18,5 процента) и временно заетите (14 процента).

Седмичната работна продължителност като цяло се е понижила от 2001 г. под влияние на увеличаването на непълната заетост и намаляването на извънредния труд. Проучването показва също, че използването на компютри в Европа е нараснало.

Четирима от петима работници казват, че са доволни от условията на работа, но това зависи преди всичко от сигурността на работните им места и от положителната атмосфера на работното място, посочва анкетата.

Според проучването, което е четвъртото, проведено от фондацията от 1990 г., все повече хора работят при условия на по-интензивни темпове на работа и изисквания за стриктни срокове. Повече от един от трима работници счита, че работата се отразява на здравето му, въпреки че това съотношение намалява.

Интервютата са проведени в края на 2005 г. сред около 30 000 работници от 31 страни (25-те страни от ЕС плюс България и Румъния, както и Хърватия, Турция, Швейцария и Норвегия). Около 235 милиона души са били трудово заетите в тези страни по това време.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg