В битка с цените: Германия пусна карта за градския транспорт за 9 евро

1466
В битка с цените: Германия пусна карта за градския транспорт за 9 евро

© pixabay.com

Като социална мярка Германия въвежда месечна карта за целия градски транспорт на символичната сума от 9 евро.

Тя ще подпомогне гражданите във време, в което цените на горивата постоянно се покачват.

Предназначена за летния период, картата важи само за юни, юли и август. Тя може да се използва от всички - както от жителите на Германия, така и от туристите, информира ciclovivo.com.br.

В цената на картата от 9 евро не влиза използването на високоскоростните влакове и тези на дълги разстояния (това са влаковете ICE, IC и CE). Може да ползвате обаче градските и междуградските влакове, трамваите, автобусите, както и системите U-Bahn и S-Bahn.

За да добиете представа за ефекта от мярката, вероятно се питате колко струва по принцип билет за еднократно пътуване в Берлин - столицата на Германия. Цената му е 3 евро.

Още в първия ден от пускането на месечната карта в Deutsche Bahn (Германската железница) до обяд са закупени около 200 000 бройки. И в това няма нищо учудващо!

Освен в полза на населението, предвид покачването на цените на горивата, тази стъпка на германското правителство има и друга задача - да накара хората да слязат от личните си автомобили и да предпочетат обществения транспорт.

Новата отсечка на метрото ще се гради с пари от държавния бюджетНовата отсечка на столичното метро през „Подуяне“ и „Слатина“ ще бъде изградена със средства от държавата и Столична община

Не по-малко важен ще бъде и приносът в опазването на околната среда.

Сходно решение беше взето и в Лисабон, Португалия

Ако през май 2022 г. хартиеният билет за градския транспорт във Варна поскъпна (изравнявайки се с този в София - 1.60 лв.), по същото време градската управа на португалската столица почти единодушно прие предложението за безплатен обществен транспорт за всички на възраст до 18 години, за студентите до 23 години и хората над 65 години.

Тази карта обаче, за разлика от германската, важи само за жителите на града. Аргументирана е отново като социална мярка и начин за декарбонизация на планетата.

Генуа - ще се превърне ли в първия италиански град с безплатен градски транспорт?

Още в края на 2021 г. пристанищният град Генуа предостави на гражданите си безплатни билети за градския транспорт. Мярката беше планирана със срок до 31 март 2022 г., но беше удължена с още 4 месеца.

Местните може да използват напълно безплатно фуникулярите всеки ден от седмицата без ограничение във времето.

Безплатният пропуск за метрото пък важи в два времеви отрязъка: всеки ден от 10:00 до 16:00 часа и от 20:00 до 22:00 часа.

Целта, подчерва Марко Бучи, кмет на Генуа, е да се насърчи използването на обществения транспорт в града и да се намалят въглеродните емисии.

Той има амбицията градът да се превърне в първия в Италия с безплатен градски транспорт.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg