В чужбина руските атомни технологии се сблъскват с недобросъвестна конкуренция

754
 В чужбина руските атомни технологии се сблъскват с недобросъвестна конкуренция

В чужбина Русия се сблъсква с недобросъвестна конкуренция: атомните реактори руско и съветско производство се изтеглят от експлоатация като правило, въз основа на безпочвени причини, заменяйки се с продукция на „правилните", несвързани с Русия компании.

Александър Григориев, експерт-анализатор в отдела за изследване на електроенергийния отрасъл в Института по проблемите на естествените монополи (ИПЕМ) коментира развитието на руската атомна промишленост, ролята на държавата за формирането на „Атоменергопром“ и ядреното гориво, което ТВЕЛ ще доставя за бъдещата АЕЦ „Белене“.

Руският атомен комплекс в днешния си вид наистина разполага с ограничени възможности. Това е абсолютно разбираемо и не си струва да бъде пазено в тайна. Но е необходимо да се посочат причините, породили тази ситуация: общите негативни процеси в икономиката на Русия през 90-те години на ХХ век, намаляването на инвестиционната активност в електроенергетиката, довело до огромен брой замразени строежи, общото отрицателно отношение към атомната енергетика в обществото.

Всички тези фактори нанесоха силен удар на производствено-техническите възможности на руските атомни специалисти и това не е учудващо: ако спортистът дълго време няма възможност да тренира, след определено време той „губи форма“.

 Чуждестранните договори, позволяващи да се поддържа научния, техническия и производствен потенциал на минимално необходимото равнище, сериозно помогнаха на руската атомна индустрия, за да не деградира напълно. И благодарение на това, че този потенциал беше запазен, могат да се реализират днешните мащабни планове за строителството на АЕЦ както в Русия, така и в чужбина.

При това е необходимо да се знае, че за атомния отрасъл също е характерен ефекта на мащаба: колкото по-голям е обемът на производството, толкова по-ниски са разходите за единица продукция и е по-голяма възвращаемостта от инвестицията. В случая с руската атомна промишленост – това са инвестициите на държавата, която пое курс към устойчиво развитие на атомната енергетика в Русия.

При това намери приложение успешния чуждестранен опит, преди всичко на такава страна като Франция. До голяма степен по аналогия с нея се създава изцяло държавен холдинг, който има за цел на държавно равнище да реши както проблемите на руската атомна енергетика, така и да направи възможна пълноценната дългосрочна експанзия в чужбина на руските атомни технологии.

 Днес в чужбина Русия се сблъсква с недобросъвестна конкуренция: атомните реактори руско и съветско производство се изтеглят от експлоатация, като правило, въз основа на безпочвени причини, заменяйки се с продукция на „правилните“ несвързани с Русия компании.

Опитват се да изтласкат нашата страна и от традиционните пазари на ядрено гориво, доставяйки пробни „почти безплатни“ партиди горивни касети за реакторите от съветски тип. По подобен начин се „отличиха“ нашите американски партньори, които се опитаха да доставят гориво за една от атомните централи в Украйна.

И това при положението, че Русия е надежден доставчик за САЩ на гориво по програмата ВОУ-НОУ, която благодарение на огромния ръст на цените на природния уран през последните години, буквално позлати американската страна.

Руските атомни специалисти също продължават да усъвършенстват своята продукция. Така например, в рамките на търга за АЕЦ „Белене“ концернът ТВЕЛ представи ново гориво тип ТВСА с редица подобрени характеристики: с 25 денонощия се увеличи продължителността на горивната кампания, осигурено е по-дълбоко изгаряне на горивото в ТВС, а конструкцията на активната зона прави възможен по-гъвкавия график на прехвърляне на горивото и по-широкия диапазон на маневриране на мощността на енергоблока.

Всичко това взето заедно съществено повишава икономическата ефективност на работата на новата АЕЦ в сравнение с действащите аналози. Възможно е именно този вид гориво да е породил слуховете за „особено“ гориво за руските АЕЦ, което ще бъде използвано в България.

 Като основа за тях вероятно е послужила съществуващата в Русия работеща технология за преработване на ядрено гориво с възможност за неговото повторно използване за АЕЦ. Но след това този вид гориво се доставя само за руските АЕЦ за реакторите от типа РБМК, които са по-малко чувствителни към присъствието на нежелателни изотопи в сравнение с реакторите от типа PWR.

 Рециклираният уран няма никакво отношение към горивото тип ТВСА. А тези слухове само потвърждават съществуването в други страни на местно антируско лоби, което даже не си прави труда да потърси аргументи в дискусии. Макар, за какво са им на тези сили дискусии, когато я има старата добра пропаганда?

Mинистерството на регионалното развитие и благоустройството на България разгледа проекта за АЕЦ „Белене“, чието строителство се осъществява от „Атомстройекспорт“, и даде на НЕК разрешение за изграждането на централата. Протоколът бе подписан на 10 юли 2008 г.

Събитието се превърна във важна стъпка по пътя за реализиране на проекта АЕЦ „Белене“ и откри възможност за началото на нов цикъл работи на площадката на централата. НЕК обяви на 31 октомври 2006 г. ЗАО „Атомстройекспорт“ за победител в конкурса за изграждане на АЕЦ „Белене“ по руския проект „АЕЦ-92“ с два блока ВВЕР-1000/В-466.

Това бе голяма победа за „Атомстройекспорт“, която той спечели съвместно с френската компания „Арева“ и концерна „Сименс“. Подписването на договора за изграждане на АЕЦ „Белене“ между „Атомстройекспорт“ и НЕК се състоя на 18 януари 2008 г. в рамките на официалната визита на руския президент Владимир Путин в България.

Стойността на проекта е 3.997 милиарда евро за 2 блока по 1000МВт. „Атомстройекспорт“ е водеща руска компания, реализираща договорите за изграждане на обекти на атомната енергетика в чужбина. Днес тя изпълнява поръчки, които обхващат 20% от обема на световния пазар, и е единствената компания, изграждаща АЕЦ с реактори ВВЕР в четири страни едновременно.

Корпорацията „ТВЕЛ“ владее 17% от световния пазар на ядрено гориво. Тя изнася за 13 страни, където ядреното гориво с марка „ТВЕЛ“ осигурява работата на 46 енергийни реактори, а също така и на изследователски реактори. Корпорацията изнася продукцията както на традиционните за Русия чужди пазари, където работят АЕЦ, построени по руски (съветски) проекти, така и в страните от Западна Европа.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg