В Европа годишно умират 150 хил. души от трудови злополуки

499
В Европа годишно умират 150 хил. души от трудови злополуки

От трудови злополуки в Европа годишно умират 150 000 души. Това сочат данните на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Те бяха представени от Владимир Барутчиев - експерт в Министерството на труда и социалната политика, на семинара, посветен на безопасността и здравето при работа.

Според него, дори и развитите страни в Европейския съюз не могат да се справят с нарастващите рискове при работа, които, по неговите думи, пречат на производителността на труда и здравословните условия на труд.

По данни на агенцията до момента са класифицирани 73 броя рискови фактори. Барутчиев припомни, че за 2007 г. кампанията на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа преминава под наслов "Облекчете товара". Основната цел на инициативата е превенцията на мускулно-скелетните увреждания, тъй като според изследвания на Европейската комисия, всеки четвърти работник в Европейския съюз се оплаква от болки в гърба.

В кампанията ще се включат и всички страни от зоната на свободната търговия, както и страните-кандидат-членки за Европейския съюз - Турция и Хърватия. Европейският център за управление на риска е изготвил стратегия за така нареченото "Управление на товара" и стратегия за рехабилитация и реинтеграция на болните, допълни Владимир Барутчиев.

Според експертите на МТСП е важно предписанията и препоръките за безопасни условия на труд да се спазват, тъй като те са изготвени предимно за малките и средни предприятия. Барутчиев обобщи, че в такъв тип предприятия работят 72 процента от заетите в новите 12 страни-членки на Европейския съюз и 62 процента от заетите в старите 15 членки на Европейския съюз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg