В Европа се образуват по 1.8 млрд. тона отпадъци годишно

416
В Европа се образуват по 1.8 млрд. тона отпадъци годишно

ЕС ще се сдобие с ново законодателство за отпадъците, включващо цели за повторна употреба на продуктите и за рециклиране, които трябва да бъдат достигнати до 2020 г. Според текста на приетия на второ четене със Съвета компромис от страна на Европейския парламент (ЕП) , държавите членки трябва да изготвят програми за предотвратяване на образуването на отпадъци най-късно пет години след влизането в сила на директивата.

Всяка година в Европа се образуват 1.8 млрд. тона отпадъци (3.8 тона на човек), като само една трета от тях се рециклират. През септември 2005 г. Европейската комисия предложи преработка на съществуващата директива от 1975 г., която въвежда правила за рециклиране и изисква държавите членки да изготвят обвързващи национални програми за намаляване на отпадъците.

Държавите членки трябва да изготвят планове и програми за предотвратяване на образуването на отпадъци най-късно пет години след влизането в сила на преработената директива. Комисията трябва от своя страна да предложи до края на 2014 г., ако това е необходимо, цели за предотвратяване на образуването на отпадъци до 2020 г.

Постигнатият компромис изисква определянето на цели за повторна употреба и за рециклиране на отпадъците. До 2020 г. нивата на повторна употреба и рециклиране на отпадъците от домакинствата (хартия, метали, стъкло) трябва да се увеличат с най-малко 50%. Повторната употреба и рециклирането на отпадъците, резултат от строителни дейности и разрушаване, трябва да се увеличат с 70% до 2020 г.

Специалните цели за производствени и индустриални отпадъци, които бяха предложени от депутатите, не са включени в компромиса, но Комисията все пак трябва да преразгледа целите към 2020 г., като евентуално ги увеличи или разгледа създаването на цели за други видове отпадъци.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg